LAJMI I FUNDIT:

Mijëra persona dalin në rrugë në përkrahje të aplikimit të Gjeorgjisë për BE

Mijëra persona dalin në rrugë në përkrahje të aplikimit të Gjeorgjisë për BE

Mijëra persona janë tubuar në rrugët e Tbilisit për të kërkuar një lidhje më të afërt me Bashkimin Evropian, disa ditë pasi që Komisioni Evropian rekomandoi shtyrjen e kandidaturës së Gjeorgjisë.

Reklama

Duke valëvitur flamujt e Gjeorgjisë, Ukrainës dhe Bashkimit Evropian, rreth 60 mijë persona u tubuan jashtë parlamentit gjeorgjian gjatë së hënës në atë që u quajt “Marshi për Evropën”.

Shumë prej tyre bartnin pankarta ku shkruhej “Ne jemi Evropë”, përderisa në sfond dëgjohej himni i BE-së “Oda për Gëzimin”, përcjell Telegrafi.

Nodar Rukhadze, një nga organizatorët e marshit, tha se qëllimi i tubimit ishte dërgimi i mesazhit se “populli i Gjeorgjisë ka zgjedhur Evropën, dhe se janë gati që ta mbrojnë zgjedhjen e tyre”.

Ditën e 17 qershorit Komisioni Evropian kishte rekomanduar që Bashkimi Evropian t’iu jap statusin e vendeve kandidate Ukrainës dhe Moldavisë, por që para se të japë statusin kandidat, ata do të bëjnë vlerësimin e përmbushjes së kritereve nga Gjeorgjia.

Komisione gjithashtu rekomandoi që Gjeorgjisë ti jepet “perspektiva Evropiane”, diçka që nga shefja e KE-së, Ursula von der Leyen, thuhet se është një hap i madh në rrugën e Gjeorgjisë në drejtimin e anëtarësimit. “Dera është e hapur, dhe që sa më shumë të bëni aq më shumë do të arrini progres” shtoi ndër të tjera ajo. /Telegrafi/