“Ne kemi treguar se dimë të ndërtojmë ura me fqinjët tanë dhe të shtrijmë dorën e pajtimit. Sot, Qeveria e Bullgarisë dhe Presidenti Rumen Radev kanë një mundësi historike për të dhënë dorën në ndërtimin e një ure besimi dhe miqësie. Presim që ata të heqin mosmarrëveshjet me Kornizën Negociatore, të lirë nga të gjitha barrat dypalëshe, në mënyrë që të mbajmë konferencën e duhur ndërqeveritare dhe kështu të fillojmë procesin e negociatave për anëtarësim”, tha sot zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq.

Ai shtoi se miqësitë strategjike duhet ndërtuar vazhdimisht.

“Ne jemi miq me Bullgarinë dhe do të ndërtojmë marrëdhënie miqësore. Ne jemi fqinjët e parë, aleatë në NATO, do të jemi bashkë edhe në BE. Miqësia strategjike afatgjate duhet të ndërtohet vazhdimisht. Urat janë të lehta për t’u shkatërruar, por ato janë të vështira dhe të gjata për t’u ndërtuar. Ne jemi të gatshëm të ndërtojmë ura miqësie të qëndrueshme, por duhet të kemi respekt të ndërsjellë dhe një bazë për mbrojtjen e interesave tona”, tha Mariçiq.

Ai vlerësoi se dilema për të ardhmen e Evropës u bë problem në diskursin publik për shkak të stagnimit të politikës së zgjerimit të Unionit me fillimin e luftës në Ukrainë, e cila fatkeqësisht në mënyrën më tragjike tregoi se çështja e Zgjerimi është gjithashtu një çështje sigurie për rajonin, si dhe për vetë Bashkimin Evropian dhe nuk është më vetëm një çështje e besueshmërisë së BE-së.