Katërmbëdhjetë aleatë të NATO-s bien dakord për të rritur mbrojtjen ajrore evropiane.

Ministrat e mbrojtjes nga 14 aleatë të NATO-s – përfshirë Britaninë e Madhe – plus Finlanda nënshkruan një letër qëllimi për të krijuar një sistem evropian të mbrojtjes ajrore dhe raketore.

Belgjika, Bullgaria, Çekia, Estonia, Gjermania, Hungaria, Letonia, Lituania, Holanda, Norvegjia, Sllovakia, Sllovenia, Rumania dhe Mbretëria e Bashkuar parashihet të blejnë së bashku pajisje të mbrojtjes ajrore dhe raketa nga vendet evropiane.

“Ky angazhim është edhe më vendimtar sot, pasi ne jemi dëshmitarë të sulmeve të pamëshirshme dhe nga Rusia në Ukrainë”, tha zëvendëssekretari i përgjithshëm i NATO-s, Mircea Geoana.

Reklama

Një deklaratë e NATO-s tha se iniciativa do t’i lejojë të gjitha kombet pjesëmarrëse të zhvillojnë së bashku një sistem të mbrojtjes ajrore duke përdorur zgjidhje të ndërveprueshme.

Reklama

Ndryshe, Finlanda së bashku me Finlandën kanë aplikuar për tu bërë anëtarë të aleancës më të madhe ushtarake në botë. /Telegrafi/