Shumica prej nesh marrim kafe gjatë rrugës për në punë ose, nëse jemi ekonomik, e përgatisim vetë kur të arrimë në zyre.

Për adhuruesit e kafeinës, kafja është gjëja e parë që na vjen në mendje në mëngjes, transmeton Telegrafi.

Por a është mëngjesi koha e përshtatshme për t’i shfrytëzuar në maksimum vetitë që i ofron?

Pas së gjithash, ju dëshironi të pini kafe në mënyrë që të jeni të aftë të përqendroheni në punë dhe të bashkëbisedoni me kolegët kur të jeni të aftë ta përpunoni atë çfarë po ua thonë.

Ekspertja e shëndetit, Dr. Sarah Brewer, tregon se shumica e njerëzve janë duke konsumuar kafe shumë herët dhe se koha ideale për ta pirë kafen e parë është 10:00.

Sipas saj, arsyeja se përse duhet ta pimë kafenë në këtë kohë të mëngjesit është për t’u siguruar që do të flemë në kohë.

“Koha e përsosur për ta pirë kafen është diçka individuale dhe varet pjesërisht nga gjenet që i keni trashëguar, nga stili i jetesës, etj. Asnjëherë nuk është ide e mirë të pini kafe menjëherë posa të zgjoheni. Mes orës 8 dhe 9 të mëngjesit, trupi është i mbushur në mënyrë natyrale me kortizol – hormon i stresit.

Nivelet e kortizolit në gjak janë shumë të larta deri në dy orë pasi jeni zgjuar dhe kjo është periudha më e keqe për të pirë kafe sepse kafeina vetëm sa i rritë ato nivele edhe më shumë. Kjo gjë jua prishë ritmet e brendshme biologjike dhe shkakton një intolerancë të kafeinës që e bën më pak efektive ditën”, thotë ajo.

Nëse i pini tri kafe në ditë, ajo sugjeron ta bëni këtë në ora 10:00, 14:00 dhe në 17:30-18:00. /Telegrafi/