Bashkimi Evropian ka dështuar në planin e saj për ta bërë transportin rrugor dukshëm më të sigurt, kështu që futja e kufizimeve të reja po konsiderohet.

Plani i BE-së ishte të zvogëlojë numrin e vdekjeve deri në vitin 2020, por rënia ishte akoma më shumë se një për qindje solide. Sidoqoftë, kjo është një arsye e madhe për kufizimet e reja, dhe pikërisht në këtë drejtim po shkon rezoluta e re e Parlamentit Evropian për sigurinë në rrugë në BE.

Vihet re se rreth 22,700 njerëz humbasin jetën në trafik në Bashkim çdo vit, dhe rreth 120 mijë janë plagosur rëndë. Dhe alkooli dhe shpejtësia duket se janë fajtore për gjithçka, kështu që propozimet shkojnë në atë drejtim.

Kështu, aplikimi i një kufiri maksimal të shpejtësisë prej 30 km/h kërkohet në zonat e banuara dhe zonat me shumë çiklistë dhe këmbësorë, dhe justifikimi është se shpejtësia është një faktor kyç në rreth 30% të përplasjeve fatale të rrugëve.

Për më tepër, drejtimi tjetër i veprimit është heqja e alkoolit pas timonit, pra zero tolerancë e vozitjes nën ndikimin e alkoolit. Arsyetimi është se alkooli ishte i pranishëm në rreth 25 për qind të të gjitha vdekjeve në rrugë. Kjo do të zhvendoste ligjin 0.0 për mijë milje, i njohur nga vendet e ish -Perdes së Hekurt (Republika Çeke, Hungaria, Rusia dhe Sllovakia), në të gjithë Bashkimin Evropian.

Drejtimi i tretë i veprimit është futja e kërkesave për pajisjen e pajisjeve celulare dhe elektronike të shoferëve me opsionin “mënyra e sigurt e drejtimit”.

Vetëm atëherë vjen infrastruktura dhe ideja e krijimit të fondeve nga të cilat do të financohen riparimet në zonat me numrin më të madh të aksidenteve në trafik. /Telegrafi/