Hungaria nuk është më një demokraci e plotë, por një ‘autokraci së zgjedhur’, kanë deklaruar eurodeputetët në një raport të ri.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, Hungaria nuk është më një demokraci plotësisht funksionale, deklaruan të enjten anëtarët e Parlamentit Evropian në një raport jodetyrues, por shumë simbolik.

Në vend të kësaj, vendi duhet të konsiderohet një “regjim hibrid i autokracisë së zgjedhur” në të cilin zgjedhjet mbahen rregullisht, por pa respektuar normat themelore demokratike.

“Ka një konsensus në rritje midis ekspertëve se Hungaria nuk është më një demokraci”, thanë ligjvënësit, duke përmendur një sërë indeksesh ndërkombëtare që kanë “zbritur” statusin e Hungarisë në vitet e fundit.

Reklama

Në rezolutën e tyre, eurodeputetët drejtojnë gishtin drejtpërsëdrejti nga kryeministri Viktor Orbán, i cili ka qenë në pushtet që nga viti 2010, dhe dënojnë “përpjekjet e qëllimshme dhe sistematike” të qeverisë së tij për të minuar vlerat thelbësore të BE-së.

Reklama

Ligjvënësit ngrenë shqetësime për një listë të gjatë të të drejtave themelore që ata besojnë se janë nën kërcënim, duke përfshirë sistemin zgjedhor, pavarësinë e gjyqësorit, privatësinë, lirinë e shprehjes, pluralizmin e medias, lirinë akademike, të drejtat LGBTIQ dhe mbrojtjen e pakicave dhe azilkërkuesve.

Eurodeputetët kritikuan gjithashtu institucionet e BE-së për lejimin e kthimit të pakontrolluar të “prapambetjes demokratike”.

Parlamenti “shpreh keqardhje të thellë që mungesa e veprimit vendimtar të BE-së ka kontribuar në një prishje të demokracisë, sundimit të ligjit dhe të drejtave themelore në Hungari, duke e kthyer vendin në një regjim hibrid të autokracisë zgjedhore”, thuhet në raportin e ndërmjetëm.

Reklama

Teksti kaloi me një diferencë të madhe të enjten: 433 vota pro, 123 kundër dhe 28 abstenime. /Telegrafi/

Reklama