0Shares

Çfarë ushqimesh të zgjidhni për të përballuar një problem që varet nga mënyra e të ushqyerit?

Lufta kundër celulitit kalon edhe nëpërmjet tavolinës. Në të vërtetë mbipesha sjell në mënyrë të pashmangshme grumbullim të dhjamërave që e bëjnë më të vështirë qarkullimin e lëngjeve duke rënduar kësisoj problemin. Pra, dobësimi është hapi i parë drejt zgjidhjes së këtij problemi. Megjithatë, dhe një peshë normale s’do të thotë zgjidhje të problemit, pasi edhe femrat e dobëta kanë celulit. D.m.th., të arrish peshën ideale nuk do të thotë të reshtësh luftën, por kujdes dietën!

Çfarë është celuliti
Në fushën mjekësore celuliti konsiderohet një sëmundje e cila prek shtresat e lëkurës dhe qarkullimin e lëngjeve. Në të vërtetë provokohet nga shtimi i qelizave dhjamore, si pasojë vështirësohet qarkullimi i gjakut që është përgjegjës i oksigjenimit të pikave kritike. Të gjitha simptomat e celulitit si p.sh. "lëkura e portokallit", fryrjet, humbja e kompaktësisë së lëkurës, janë shprehje e ngadalësimit të qarkullimit dhe humbjes së tonalitetit të enëve të gjakut. Nëse venat janë pak elastike, gjaku e kryen më me vështirësi rrugën e kthimit nga zona e poshtme drejt zemrës. Pikërisht për këta arsye, është e rëndësishme futja në dietë e ushqimeve që favorizojnë dhe ruajnë tonalitetin e enëve të gjakut.

USHQIMET E DUHURA
Ushqimet që përmbajnë proteinat mund të jenë tej mase të dobishme në kuadrin e një strategjie anticeluliti.
Këshillohet që të alternohen çdo ditë: orizi, thjerrëza, soja, mishi i peshkut, veza.
Për të arritur maksimumin këshillohet gjithashtu kombinimi i proteinave shtazore me ushqime të tjera. Çereale dhe derivate të qumështit. Patate dhe derivatet e qumështit. Mishi dhe drithërat. Zarzavate dhe peshk. Bukë e peshk.

Më shumë proteina, më pak yndyra
* Në rastin e celulitit është shumë e rëndësishme pakësimi i përdorimit të sheqerit dhe eliminimi plotësisht i yndyrave. Më mirë preferohet konsumimi i proteinave përbërës të peshkut, vezës, mishit dhe në zarzavatet.
* Këto substanca ruajnë tonifikimin dhe efikasitetin e muskujve si dhe favorizojnë eliminimin e mbeturinave likuide.
* Në të vërtetë gjaku shkon në të gjitha enët e gjakut falë shtytjes së zemrës që e çon atë nëpër arterie e më pas në kapilarë. Nga këtu arrin në vena dhe prej andej kthehet në zemër.
* Kthimi i tij mbrapsht bëhet i mundur dhe nga kontraktimi i muskujve që rrethojnë venat e arterieve. Në të vërtetë gjatë lëvizjeve, muskujt e krahut dhe të këmbëve shtypin venat duke e përcaktuar një presion që lehtëson ngjitjen e gjakut.
Frutat dhe perimet tepër të nevojshme
Një ushqim anticelulit duhet të përfshijë marrjen ditore të një sasie të mirë frutash dhe perimesh. Që të dyja ato përmbajnë vitaminat dhe kripërat minerale të nevojshme për proceset biokimike që garantojnë funksionimin e mirë të organizmit dhe për më tepër shkaktojnë sensacionin e ngopjes duke përmbajtur në të njëjtën kohë kalori të ulta. Ekzistojnë edhe fruta që veprojnë shumë në tonifikimin e venave. Ato duhet të konsumohen me bollëk. Përsa i përket kalorive në qoftë se nuk ekziston edhe nevoja e të dobësuarit mjaftojnë 2000-2500 kalori në ditë.

Pa ekzagjerime
Proteinat ndihmojnë për të luftuar celulitin, por megjithëse nuk duhet ekzagjeruar dhe as të përjashtohet totalisht nga dieta buka dhe brumërat. Ndërsa është mirë të pakësohet përdorimi i sheqerit dhe yndyrnave. Gjithashtu me kujdes duhet përdorur edhe kripa, marrja e tepërt e së cilës favorizon depozitimin e likuideve duke keqësuar kësisoj celulitin.

Rëndësia e aktivitetit fizik
Që një program anticeluliti të rezultojë vërtetë efikas, duhet patjetër të përfshijë aktivitetin fizik. Vetëm dieta nuk është e mjaftueshme për rregullimin e qarkullimit të lëngjeve, favorizimin e tonifikimit muskular si dhe për dobësim. Ideale do të ishte të paktën tre herë në javë ushtrimet me biçikletë ose thjesht dhe i një shëtitje me hap të shpejtuar. Që të dyja këto aktivitete duhet të zgjasin të paktën 45 minuta.

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)