LAJMI I FUNDIT:

Çfarë ndodh me ciklin tim pas lindjes: Përdorni tamponë pas 6 javësh, ndërsa kontracepsionin menjëherë

Çfarë ndodh me ciklin tim pas lindjes: Përdorni tamponë pas 6 javësh, ndërsa kontracepsionin menjëherë

Pas lindjes, menstruacionet do të kthehen me ritmin e trupit tuaj. Është e mundur që ato të kthehen që në javën e katërt deri në gjashtë javë pas lindjes. Nëse e ushqeni me shishe ose e ushqeni pjesërisht me gji fëmijën tuaj, ka gjasa t’i keni menstruacionet më herët

Në ditët e para pas lindjes, është normale të keni gjakrrjedhje të ngjashme me menstruacionet. Kjo ndodh kur mitra juaj zvogëlohet përsëri në madhësinë e saj të parashtatzënisë.

Gjakrrjedhja menjëherë pas lindjes mund të jetë mjaft e vështirë. Mund të jetë gjithashtu gjak i kuq i ndezur gjatë disa ditëve të para, por gradualisht kthehet në ngjyrë kafe përpara se të ndalet pas rreth dy muajsh. Gjakrrjedhja mund të jetë më e rëndë në mëngjes kur ngriheni, pas ushqyerjes me gji ose pas stërvitjes. Gjakrrjedhja e rëndë e pakontrolluar pas lindjes, e quajtur hemorragji pas lindjes, mund të jetë një çështje serioze.

Nëse keni lindur më shumë se 24 orë më parë, kontaktoni menjëherë mjekun ose maminë tuaj nëse vëreni: gjaku që mbush më shumë se një pecetë çdo 1 deri në 2 orë një rritje të papritur të sasisë së gjakut ose mpiksje të madhe gjaku që befas merr ngjyrë të kuqe të ndezur, marramendje, dobësi ose vështirësi në frymëmarrje, çdo gjë tjetër që duket e pazakontë në lidhje me gjakderdhjen tuaj pas lindjes.

Kur do të më kthehen periodat?

Nëse vendosni të ushqeheni ekskluzivisht me gji, menstruacionet tuaja të para mund të mos kthehen për disa muaj. Për ata që vazhdojnë të ushqehen me gji, mund të mos kthehet për 1 deri në 2 vjet. Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur nëse periodat tuaja do të kthehen në mënyrën si ishte para shtatzënisë.

Nëse përjetoni një lloj tjetër dhimbjeje menstruale ose periodat tuaja kanë ndryshuar, bisedoni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim. Nuk rekomandohet marrja e qetësuesve të dhimbjes periodike që përmbajnë naproksen nëse jeni duke ushqyer me gji.

A ndikon ushqyerja me gji në periodat e mia?

Është normale që të mos keni perioda gjatë ushqyerjes me gji. Sa kohë zgjat varet nga sa shpesh ushqeni me gji dhe kur futni ushqime të tjera në dietën e fëmijës suaj. Është e vështirë të parashikohet se kur do të kthehen menstruacionet pas lindjes. Mënyra se si e ushqeni fëmijën tuaj është vetëm një faktor që ndikon në këtë.

A duhet të përdor kontracepsion gjatë ushqyerjes me gji?

Kur ovuloni, mund të mbeteni shtatzënë. Kjo mund të ndodhë para se të keni menstruacionet e para pas lindjes. Pra, nëse dëshironi të shmangni shtatzëninë gjatë ushqyerjes me gji, duhet të përdorni kontracepsion.

Ka disa opsione të sigurta të kontrollit të lindjes që mund të merrni parasysh gjatë ushqyerjes me gji. Bisedoni me mjekun tuaj për këshilla përpara se të rifilloni aktivitetin seksual.

Menstruacionet pas lindjes mbase mund të ndryshojnë, ja çfarë mund të prisni
Lexo po ashtu Menstruacionet pas lindjes mbase mund të ndryshojnë, ja çfarë mund të prisni

A do të ndikojnë menstruacionet në shijen e qumështit të gjirit?

Ovulacioni dhe menstruacionet nënkuptojnë se në trupin tuaj po ndodhin ndryshime hormonale. Nëse vëreni se fëmija juaj po lufton rreth gjoksit tuaj kur ju keni menstruacionet, mund të jetë një shenjë se shija është përkohësisht e ndryshme.

Nëse jeni të shqetësuar për ndonjë gjë që lidhet me ushqyerjen me gji, mund të flisni me një konsulent laktacioni (një profesionist i kujdesit shëndetësor i specializuar në ushqyerjen me gji).

Kur është në rregull të përdorni përsëri tampon pas shtatzënisë?

Është mirë të mos përdorni tampona derisa të keni përfunduar ekzaminimin tuaj mjekësor 6 javë pas lindjes. Nëse periodat tuaja kthehen në normale përpara kësaj, përdorni një jastëk sanitar derisa mjeku juaj t’ju këshillojë ndryshe. /Telegrafi/