Komisioni Evropian ka të ngjarë të rekomandojë që miliarda euro para të BE-së t’i “refuzohen” Hungarisë, duke gjykuar se Budapesti ka dështuar të ofrojë reformat e nevojshme për të siguruar që këto fonde të mbrohen nga korrupsioni.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, qëndrimi i Komisionit u raportua disa orë përpara se eurodeputetët kërkuan me shumicë që fondet e BE-së për Hungarinë të ngrihen për shkak të shkeljeve të sundimit të ligjit me 416 vota pro dhe 124 kundër rezolutës.

Ekzekutivi i BE-së bëri thirrje në shtator për tërheqjen e 7.5 miliardë eurove në fondet evropiane nga Hungaria për shqetësimet e korrupsionit, pasi ajo shkaktoi një mekanizëm të ri të sundimit të ligjit.

Reklama

Kjo shumë është afërsisht 65% e fondeve të marra nga Budapesti në kuadër të programeve të Kohezionit të BE-së.

Reklama

Qeveria hungareze, e drejtuar nga kryeministri populist i djathtë Viktor Orban, mund të marrë paratë nëse kalon 17 masa korrigjuese të negociuara me Komisionin përpara 19 nëntorit.

Këto synonin të trajtonin “parregullsitë sistematike” në procesin e prokurimit publik, konfliktin e interesit nga zyrtarët e qeverisë dhe dobësitë në hetimin dhe ndjekjen penale të rasteve në lidhje me fondet e BE-së.

Në një çështje të veçantë, Komisioni po i bashkangjitet gjithashtu disbursimit të 5.8 miliardë eurove për Hungarinë në fondet e rimëkëmbjes pas COVID-19.

Reklama

Brukseli dhe Budapesti janë përplasur për vite me radhë, kryesisht për çështjet e sundimit të ligjit. /Telegrafi/