LAJMI I FUNDIT:

Papunësia gjatë tremujorit të parë 2021 bie në 25.8 për qind

Papunësia gjatë tremujorit të parë 2021 bie në 25.8 për qind

Na ndiqni në dy llogaritë tona në Twitter, Telegrafi.com dhe Telegrafi Sport.

Reklama

Shkalla e punësimit në Anketën e Fuqisë Punëtore (AFP) për tremujorin e parë 2021 është 29.3 për qind, ku punësimi me i lartë është te meshkujt 42.8 për qind, ndërsa te femrat 15.9 për qind, thuhet në raportin e publikuar nga Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK).

Femrat janë të punësuara, kryesisht në sektorët e arsimit, tregtisë dhe kujdesit shëndetësor me 53 për qind, ndërsa meshkujt janë kryesisht të punësuar në sektorët e ndërtimtarisë, tregtisë dhe prodhimit me 43.1 për qind të tyre.

Sektorët ekonomikë, që prijnë me punësim, vazhdojnë të jenë: tregtia me 16.8 për qind, prodhimi me 12.4 për qind, arsimi me 11.1 për qind dhe ndërtimtaria me 9.4 për qind. Ndërsa, sektorët e tjerë marrin pjesë me përqindje më të vogël në punësim.

Sa i përket të të punësuarve me kontrata, del se 44 për qind e personave të punësuar kanë kontratë të përhershme në punën e tyre kryesore, ndërkohë që 56 për qind kanë kontratë të përkohshme.

Sipas rezultateve të AFP-së, në tremujorin e parë 2021, shkalla e papunësisë është 25.8 për qind.

Krahasuar me tre muajt paraprak, ka një rënie të papunësisë gjatë këtyre tre muajve.

Shkalla e papunësisë në tre muajt e fundit të 2020 në Kosovë ishte 27 për qind..

Papunësia më e theksuar është te femrat me 29.7 për qind krahasuar me meshkujt me 24.2 për qind. Shkalla më e theksuar e papunësisë është te grupmoshat 15-24 vjeçare me 48.6 për qind.

Sipas rezultateve të AFP-së, në tremujorin e parë 2021, fuqia joaktive është mjaft e lartë, 60.5 për qind, me fokus të veçantë te femrat me 77.3 për qind krahasuar me meshkujt me 43.5 për qind.

Sipas rezultateve, dy të tretat e popullsisë në Kosovë janë popullsi në moshë pune. Në popullsinë e moshës së punës përfshihen moshat 15-64 vjeçare. Në kuadër të popullsisë në moshë të punës, shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore është 39.5 për qind. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Revolucionar në turizëm dhe arkitetur- Hoteli Epidamn White Sensation, Golem

Revolucionar në turizëm dhe arkitetur- Hoteli Epidamn White Sensation, Golem

Epidamn
Prishtina Real Estate Expo 2023 - Panairi i parë ndërkombëtar për pasuri të paluajtshme

Prishtina Real Estate Expo 2023 - Panairi i parë ndërkombëtar për pasuri të paluajtshme

Prishtina Real Estate EXPO
Murati i reagon Ramës me një shprehje gjermane: Ai momenti kur ty të vie turp për të bëmat e tjetrit

Murati i reagon Ramës me një shprehje gjermane: Ai momenti kur ty të vie turp për të bëmat e tjetrit

Ekonomi
Ejani festojmë bashkë ditëlindjen e parë të Vitaland – Sot krejt kemi me u kënaq

Ejani festojmë bashkë ditëlindjen e parë të Vitaland – Sot krejt kemi me u kënaq

Vitaland
Shpallet fituesi i tenderit për dhënien e shërbimeve të informimit nga ZKM-ja për fushatën e liberalizimit të vizave

Shpallet fituesi i tenderit për dhënien e shërbimeve të informimit nga ZKM-ja për fushatën e liberalizimit të vizave

Ekonomi
Ministri Aliu: ​Ura e re e Rogovës po bëhet

Ministri Aliu: ​Ura e re e Rogovës po bëhet

Ekonomi
Kalo në kategori