Regjisori Jean-Luc Godard, i cili udhëhoqi valën e re revolucionare franceze të kinematografisë, ka vdekur në moshën 91-vjeçare.

Godard shpërtheu në skenë me “A bout de souffle” (Breathless) të viteve 1960, e cila filloi një seri publikimesh të mirënjohura që rishkruan rregullat e filmit.

Puna e tij solli një gjallëri dhe guxim në kinema, madje ndikoi regjisorët nga Martin Scorsese te Quentin Tarantino.

Presidenti francez Emmanuel Macron tha se Godard “kishte vizionin e një gjeniu”.

Në një postim në Twitter, Emmanuel shkroi: “Ai ishte si një shfaqje në kinemanë franceze. Më pas ai u bë mjeshtër i saj”.

“Kemi humbur një thesar kombëtar, një njeri që kishte vizionin e një gjeniu”.V

Reklama

Foto: Screenshot/Twitter

Filma të tjerë të Godard gjithashtu përfshijnë: “Le Mepris” (Contempt), “Bande e Part” (Band of Outsiders) dhe “Alphaville”.

Reklama

I ndjeri kishte më shumë se 100 filma në emër të tij, të tjerë si: “Une Femme Mariee” (1964), “Pierrot le fou” (1965), “Masculin Feminin” (1966) dhe “Week-end” (1967).

Foto: Screenshot/Twitter

Godard mori një çmim “Oscar” në vitin 2011, me dedikimin: “Për pasionin. Për përballjen. Për një lloj të ri kinemaje”. /Telegrafi/

Foto: Getty Images