Pas vetëm tre muajsh, 28 nga 30 vendet e NATO-s kanë ratifikuar ndryshimet e traktateve në parlamentet e tyre kombëtare që do të lejonin Finlandën dhe Suedinë të bashkohen me aleancën. Dokumentacioni në Uashington është dorëzuar tashmë nga 24 vende.

Megjithatë, vendet nordike nuk kanë ende arsye për të festuar sepse Hungaria dhe Turqia bllokojnë anëtarësimin e tyre në aleancën e NATO-s.

Reklama

Në muajin shtator, ministri finlandez i Punëve të Jashtme tha se homologu hungarez premtoi se do të vazhdojë me ratifikimin dhe i siguroi finlandezët se nuk kishte kundërshtime për pranimin e Finlandës apo Suedisë, shkruan euronews.

Disa javë më parë, në fund të gushtit, ministri hungarez i zhvillimit rajonal dhe ish komisioneri i BE-së, Tibor Navracsics vizitoi Helsinkin dhe u tha përfaqësuesve finlandezë se Hungaria do ta ratifikonte kërkesën e tyre për anëtarësim në NATO pa vonesë.

Reklama
Reklama

“Hungaria mbështet anëtarësimin e Finlandës në NATO, por procesi i ratifikimit në parlamentin hungarez është ende në vazhdim”, tha qeveria finlandeze në një deklaratë për shtyp.

Megjithatë, këtë javë, politikanët e Viktor Orbanit bllokuan një mocion në parlament që do të kishte përshpejtuar votimin për procesin e pranimit në NATO për Finlandën dhe Suedinë. Opozita e kritikoi ashpër masën.

Debati mbi procesin e anëtarësimit është teorikisht ende në axhendën e Parlamentit hungarez. Megjithatë, data nuk është caktuar, që do të thotë se çështja është në prapavijë për momentin.

Rasti i zvarritjes së Turqisë me dhënien e dritës jeshile për anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO është më kompleks se ai i Hungarisë. Turqit fillimisht sinjalizuan se mbështesin kandidaturat e NATO-s. Në një bisedë telefonike mes presidentit turk Erdogan dhe atij finlandez Niinisto në fillim të prillit, finlandezët morën garanci se nuk do të kishte probleme.

Reklama
Reklama

Vetëm një muaj më vonë, Turqia u tërhoq dhe paraqiti një listë me arsyet pse dy vendet nordike nuk mund të anëtarësoheshin në NATO, duke përfshirë mbështetjen e supozuar për grupet që Ankaraja i konsideron organizata terroriste.

Në fund të muajit qershor, pas diplomacisë intensive pas dyerve të mbyllura, Turqia arriti një marrëveshje për të mbështetur anëtarësimin, duke përfshirë vendosjen e bisedimeve trepalëshe për të hekurosur çdo shqetësim.

Këto diskutime filluan në Finlandë në gusht dhe pritej të vazhdonin në vjeshtë, por në fillim të muajit, presidenti turk përsëri vuri frenat në miratimin e anëtarësimit të Finlandës dhe Suedisë në NATO.

Reklama

Në hapjen e parlamentit në Ankara më 1 tetor, Erdogan u tha ligjvënësve se do të bllokonte ofertat e tyre për anëtarësim nëse Finlanda dhe Suedia nuk do të përmbushnin premtimet që i bënë Turqisë për sigurinë dhe terrorizmin.

Reklama

“Ne do të mbajmë qëndrimin tonë parimor dhe vendimtar për këtë çështje derisa të mbahen premtimet e dhëna vendit tonë”, tha Erdogan. /Telegrafi/