Kriza energjetike do të kërcënojë funksionimin e kompanive të përpunimit të mishit në vend. Në një intervistë për “Lokalno”, kryetari i grupit të përpunuesve të mishit në Odën Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, Goce Trajçev paralajmëron se situata me kompanitë energjetike është çështje e drejtpërdrejtë e mbijetesës apo mbylljes së objekteve vendore, gjë që mund të mund të kapërcehet vetëm me mbështetjen e qeverisë.

Ai rikujton se situata është jashtëzakonisht e rëndë për shkak se prodhimi vendor i mishit tashmë është në një situatë jashtëzakonisht të palakmueshme.

“Strategjitë e zhvillimit të të gjitha qeverive të mëparshme e kanë shkatërruar prodhimin vendas të mishit”, thotë ai, duke shtuar se subvencionet e pamjaftueshme dhe shpërndarja jo e duhur e tokës bujqësore për fermerët vendas janë drejtpërdrejt të gabuara.

Reklama
Reklama

Sipas tij, situatën e bën edhe më të padurueshme fakti se ndryshe nga fqinjët ku subjektet ekonomike kanë masa mbështetëse në fushën e energjisë, tek ne kjo barrë është bartur plotësisht në ekonomi.

“Shteti mburret se ndihmon bujqësinë, por në kurriz të subjekteve të tjera ekonomike, siç është industria e përpunimit të mishit, duke vjelë doganën për importin e lëndëve të para që industria e mishit nuk i mjafton nga prodhuesit vendas. Kjo situatë do të bëhet edhe më e rëndë me funksionimin e “Ballkanit të Hapur”, dhe prodhimi ynë do të bëhet edhe më konkurrues, sepse Serbia, për shembull ka kushte shumë më të favorshme për biznes”, paralajmëron Trajçev./Telegrafi/

Reklama