Institucionet kryesore financiare në botë, së bashku me 10 vende, kryen një simulim të një sulmi të madh kibernetik në tregjet financiare ndërkombëtare.

Reklama

Izraeli udhëhoqi këtë stërvitje, në të cilën morën pjesë 10 vende dhe që simulon një sulm kibernetik me një efekt të dëmshëm në shkallë të gjerë në tregjet financiare në mbarë botën. Stërvitja u përpoq të krijonte një skenar realist paniku dhe kaosi, i cili do të pasonte një ngjarje të tillë, raporton Reuters.

Stërvitja ndërkombëtare kibernetike quhet “Forca Kolektive” dhe është zhvilluar të enjten. Në të morën pjesë Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Gjermania, Italia, Tajlanda dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, ndër të tjera. Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Banka Botërore gjithashtu morën pjesë në stërvitje.

Reklama
Reklama

Zyrtarëve financiarë nga vendet që morën pjesë në stërvitje iu shfaq një film që simulonte ngjarjet dhe në të cilin narratori shënon se si të dhënat e ndjeshme u vodhën dhe më pas u shpërndanë në Dark Web. Kjo në fund “krijoi konfuzion në tregjet financiare” në një periudhë 10-ditore.

Ministria izraelite e financave e karakterizoi stërvitjen si një ushtrim lufte dhe ai kaloi nëpër disa lloje të ndryshme sulmesh, duke përfshirë përparime që prekën bursat ndërkombëtare, likuiditetin dhe sigurinë e të dhënave të përbashkëta nga eksportuesit dhe importuesit në mbarë botën.

Stërvitja shqyrtoi gjithashtu ndikimin e lajmeve të rreme rreth krizës, si dhe çfarë hapash mund të priten nga qeveritë botërore.

Reklama

Zyrtarët izraelitë kanë theksuar se në të kaluarën ka pasur përparime në nivele më të vogla në kompani, por sulme të tilla janë gjithashtu të mundshme në një shkallë më të gjerë. Ata gjithashtu arritën në përfundimin se vetëm bashkëpunimi global ka ndonjë shpresë për të parandaluar rezultatet më të këqija në rast të një sulmi të madh hakeri. /Telegrafi/

Reklama