Sëmundjet kronike të tilla si problemet e kyçeve, diabeti, sëmundja e mëlçisë dhe veshkave dhe kanceri nuk janë të rralla në qen.

Lajmi i mirë është se ekzistojnë disa mundësi menaxhimi që i mbajnë qentë e sëmurë rehat.

Lajmi i keq? Shumë qen që trajtohen për këto lloj sëmundjesh nuk tregojnë shenja përmirësimi. Simptomat vazhdojnë, dhe cilësia e jetës së tyre nuk rritet.

Le të hedhim një vështrim pse ndodh kështu dhe si një antioksidant i quajtur resveratrol mund të ndihmojë në kapërcimin e hendekut midis maskimit të simptomave dhe promovimit të shëndetit më të mirë.

Roli i stresit oksidativ

Kur një qen diagnostikohet me një sëmundje kronike, shumica e veterinerëve konvencionalë do të përshkruajnë një ilaç për ta mbajtur atë të qëndrueshëm. Shpesh këto barna kanë sukses në mbajtjen e kafshës stabile dhe komode, por ato zakonisht nuk nxisin shërimin.

Atëherë, përse ndodh kështu? Kafshët me sëmundje kronike kanë çekuilibër metabolik për shkak të përqendrimit të lartë të radikaleve të lira të pranishme në indet e dëmtuara. Ky quhet stres oksidativ dhe duhet të zvogëlohet në mënyrë që trajtimet të kenë efekt.

Resveratrol – një antioksidant i fuqishëm

Një nga mënyrat më të lehta për të zvogëluar stresin oksidativ është duke rritur marrjen e antioksidantëve të qenit. Studime të shumta shkencore tregojnë se resveratroli (antioksidanti më i fuqishëm me origjinë natyrore) është ndihmësi ideal për të plotësuar trajtimet kronike. Nuk ka efekte negative (është e sigurt për kafshën) ose antagonizma (nuk çaktivizon ilaçet e trajtimit, por bashkëpunon për të përmirësuar efektivitetin e tyre).

Avantazhi i resveratrolit ndaj antioksidantëve të tjerë është se është në gjendje të zvogëlojë mbeturinat metabolike në një kohë të shkurtër. Ai gjithashtu stimulon qelizat e dëmtuara për t’i ndihmuar ata të rimarrin aftësinë e tyre për të prodhuar mbrojtjen e tyre antioksiduese. /Telegrafi/