Anya Taylor-Joy ishte brilante si një grua që luftonte me seksizmin në rrugën e saj për në majën e botës së shahut në vitet 60-ta.

“The Queen’s of Gambit” erdhi nga askund, por papritmas, u duk sikur të gjithë po flisnin për të.

Koha e filmit ishte perfekte. Ndërsa netët dhe ditët bëheshin më të ftohta, ishte seriali për aq tërheqës sa ishte i bukur për t’u parë, një fantazi triumfuese me një anë të zymtë.

Përshtatur nga romani i Walter Tevis i vitit 1983, është një histori e moshës që vjen pas gjeniut të shahut Beth Harmon në ngritjen e saj në dominimin e botës.

Reklama

Ajo mësoi të luante në të njëjtin jetimore ku mori një varësi të fëmijërisë ndaj qetësuesve dhe të dy do të dominonin vitet e saj të adoleshencës.

Reklama

Seriali e ndoqi atë nga lojërat e para të parakohshme në bodrum me portierin i cili ushqeu talentin e saj, përmes turneve lokale, turneve kombëtare, dhe përfundimisht, deri në Moskë, ku u vu përballë më të mirëve në botë.

Ndërsa Beth, Anya Taylor-Joy ishte një çudi, duke vënë në pah vendosmërinë e saj në të gjitha aspektet e jetës së saj, nga luajtja e shahut tek pirja.

Kush e dinte që shahu mund të ishte aq tërheqës, veçanërisht kur është i veshur me modë të patëmetë të viteve 60-ta.

Reklama

Aftësia e saj për të fshirë shikuesit në disponimin e saj ishte e çuditshme; përkushtimin e saj për stilin.

Ishte gjithashtu më delikate se sa dukej se ishte në sipërfaqe. Prapambetjet në marrëdhëniet e Beth-it të ri me nënën e saj ishin pikëlluese, por nëna e saj birësuese Alma, e luajtur nga Marielle Heller, solli një aromë më komplekse.

Reklama

Alma është një pirëse dhe depresive që kishte talente të vetat, por me vetëm një brez midis saj dhe Beth, opsionet e saj ishin e kufizuar dhe ajo nuk dinte çfarë të bënte me ta.

Shahu sigurisht që ka dalë mirë nga seriali që u bë viral.

Reklama

Ajo vendosi shikuesit në zemër të konkursit, madje edhe shikuesit që nuk mund t’i tregonin një peshkopi nga një mbret.

Shitjet e grupeve të shahut janë rritur menjëherë dhe regjistrimet në vendet e shahut janë rritur me shpejtësi. Nuk është çudi. Gambit i Mbretëreshës e bëri atë të duket e mundur, dhe emocionuese, në një vit kur tronditjet kanë qenë në mungesë. /Telegrafi/