Pas zhvillimeve pa rezultat për hapjen e bisedimeve në samitin e Bashkimit Evropian, Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama është shprehur për median italiane se ka ardhur koha që Unioni të heqë veton si formë vendimmarrje.

I pyetur nga “Corriere Della Sera” kur mendon se Shqipëria do të anëtarësohet në BE, Rama bëri një krahasim, ku tha se të parashikosh lëvizjet e BE-së, është si të parashikosh një fatkeqësi të madhe natyrore.

“Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut nuk mund të jenë pengje të një shtetit të vetëm”, është fraza e përsëritur e kryeministrit edhe në samitin e BE-së por edhe në ragimet e tij në rrjetet sociale.

Reklama

Ai thotë se i vjen keq për Bashkimin Evropian dhe se nuk është i zhgënjyer. Megjithatë, dje në Bruksel, kryeministri shqiptar, socialisti Edi Rama, u përpoq të fshihte zhgënjimin dhe nervozizmin për një ngërç në procesin e anëtarësimit në BE që prek vendin e tij dhe Maqedoninë e Veriut.

Reklama

“Ishte një ditë e keqe për Unionin,” tha ai gjatë një interviste telefonike me Corriere della Sera.

Ditë e keqe pse?

“Sepse nuk ishte e mundur të lironim Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, pengje vetëm të një vendi të BE-së, Bullgarisë, e cila është edhe anëtare e NATO-s njësoj si ne. E gjithë kjo përballë 26 shteteve të tjera anëtare që duken të pafuqishme dhe me një luftë te porta”.

Reklama

Pse jeni peng i Bullgarisë?

“Thjesht për çështjet e tyre të brendshme politike, asgjë më shumë”.

A prisnit një hap përpara për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut?

“BE nuk i ka mbajtur premtimet. Dhe nuk e them unë, të njëjtët drejtues të komunitetit e pranojnë që ne i kemi bërë detyrat e shtëpisë, por pavarësisht kësaj jemi ende të vendosur”.

Reklama

Ju diskutuat me presidentin francez Macron, me atë të Këshillit Evropian Michel dhe me Komisionin von der Leyen, çfarë i thatë njëri-tjetrit?

“Ne diskutuam se si të dilnim nga kjo situatë dhe u thashë se mbështesim idenë e një komuniteti të ri evropian.

Reklama

A duhet hequr vetoja nga vendimet e BE-së?

“Unë në të vërtetë mendoj kështu, 100%. Jam i vetëdijshëm se kjo është një çështje e ndjeshme për vendet anëtare, e cila ka historinë dhe rëndësinë e saj. Por ka ardhur koha për ta hequr atë”.

Keni folur për këtë me kryeministrin italian Mario Draghi?

“Sigurisht. Diskutuam këtë situatë, urgjencën e gjetjes së një zgjidhjeje. Diskutuam edhe ndikimin rus në Ballkan”.

A rrezikohet Ballkani nga infiltrimi nga Rusia dhe Kina me këtë ngërç?

Reklama

“Nuk ka dyshim që zona përfaqëson një pikë të dobët të kontinentit për sa i përket rrezikut të depërtimit nga subjektet e tjera. Nëse shikojmë Rusinë, është e qartë se ajo ka mënyrat dhe kanalet e veta që e bëjnë Ballkanin të pambrojtur: kjo është arsyeja pse ne dhe shtetet e tjera të zonës po punojmë për Ballkanin e Hapur që pret të anëtarësohet në BE”.

Reklama

Putini do të jetë i lumtur me këtë ngërç…

“Putini mund të mos jetë në gjendje të mirë shëndetësore, por Bashkimi Evropian nuk është më mirë”.

Si mund të shërohet BE-ja?

“Nuk mund të them asgjë për këtë: ne nuk jemi ende brenda Unionit dhe nuk na takon neve të ofrojmë shërimin. Por nevoja për të nisur një reformë të thellë të BE-së është shfaqur qartë mes liderëve të BE-së, diçka që ata e kanë thënë prej vitesh”.

Reklama

A e mbështesni idenë e një BE-je me dy standarde?

“Unë mendoj se çdo gjë e re në BE është më e mirë se kjo situatë, por kjo status quo është e papranueshme.”

Reklama

A e lë në hije fatin tuaj dhënia e statusit të vendit kandidat Ukrainës?

“Aspak. Janë dy skedarë të veçantë. Ukraina meriton të jetë një kandidate për anëtare të BE-së, edhe nëse statusi i vendit kandidat nuk sjell shumë më tepër, siç e dëshmon edhe historia e Shqipërisë”.

A duan ende shqiptarët të anëtarësohen në BE?

“Nuk mund të jap përqindje, por qëndrimi i shqiptarëve ndaj Europës nuk ka ndryshuar: duan të jenë anëtarë dhe protagonistë aktivë të BE-së”.

Kur mendoni realisht se Shqipëria do të anëtarësohet në Bashkimin Evropian?

Reklama

“Sinqerisht? E pamundur të thuhet. Të parashikosh lëvizjet e BE-së është si të parashikosh fatkeqësi të mëdha natyrore”. /Telegrafi/

Reklama