Një krizë pritej në Armeni pas luftës së Nagorni-Karabakut në vitin 2020 dhe nuk u desh shumë për të lindur. Filloi si një ushtrim shtrëngues krahësh midis autoriteteve civile dhe ushtarake të vendit, por evoluoi për të konsoliduar më tej ndikimin e Rusisë në vend.

Siç njoftojnë mediet ndërkombëtare, shpresat ishin të mëdha kur Nikol Pashinyan fitoi zgjedhjet e 2018 me rreth 70 për qind të votave. Njerëzit prisnin mrekulli nga një qeveri kaq e fortë, por ata në fund të fundit do të zhgënjeheshin me humbjen në luftën e Nagorni-Karabakut. Pakënaqësia duhej të shpërthente në një moment dhe Pashinyan ofroi një mundësi të përsosur për ta bërë këtë.

Reklama

Kur ish-presidenti armen Serxhexh Sarkisjan ngriti çështjen pse raketat “Iskander” të prodhuara nga Rusia nuk u përdorën në fillim të luftës, Pashinyan komentoi se, “raketat nuk shpërthyen ose shpërthyen 10 për qind”. Përderisa nuk është e lehtë të kontrollohet vërtetësia e kësaj deklarate, mund të supozohet se çdo informacion duhet t’i jetë dhënë Pashinyan nga ekspertë ushtarakë. Komenti i tij shkaktoi një zinxhir ngjarjesh që çuan në trazirat aktuale në politikën e brendshme të vendit.

Reklama
Në Armeni rritet pakënaqësia ndaj armatimeve dhe politikës ruse, në raport me konfliktin në Nagorni-Karabakh Në Armeni rritet pakënaqësia ndaj armatimeve dhe politikës ruse, në raport me konfliktin në Nagorni-Karabakh

Ndërsa tema ishte efikasiteti i pajisjeve të mbrojtjes të prodhuara nga Rusia, anëtarët e Dumës dhe ekspertët ushtarakë u bashkuan me korin për të sfiduar deklaratën e Pashinyan. Ose me provokimin e tyre ose me iniciativën e tij, gjenerallejtënant Tiran Khachatryan, zëvendësshefi i parë i shtabit të përgjithshëm të forcave të armatosura armene, reagoi me një ngurrim, duke lënë të kuptohet se komenti i kryeministrit ishte jorealist. Pas këtij gjesti ofendues, Pashinyan shkarkoi gjeneralin nga posti i tij.

Reklama

Derisa tensioni po ngrihej në Jerevan, Pashinyan dhe presidenti rus Vladimir Putin patën disa biseda telefonike. Rusia priste një shpjegim konkret mbi çështjen e performancës së raketave të prodhuara ruse.

Të hënën e kaluar, sekretari i shtypit i i Pashinyanit tha se, “një analizë e fakteve dhe të dhënave të disponueshme e ka çuar kryeministrin armen në përfundimin se ai nuk ka marrë raporte të sakta në lidhje me këtë çështje”, duke shtuar se Pashinyan dhe Putin diskutuan çështjen në një telefonatë më 25 shkurt.

Reklama
Media ruse tregon se si është humbur për herë të dytë lufta në Nagorni-Karabaku nga Rusia Media ruse tregon se si është humbur për herë të dytë lufta në Nagorni-Karabaku nga Rusia

Reagimi i partive opozitare të Armenisë nuk është qetësuar ende. Vlerësimi i lartë prej 70 për qind që Pashinyan mori në 2018 tani mund të jetë zvogëluar, por ai ende mbetet sfidues. Është e vështirë të parashikohet se si do të shpaloset mosmarrëveshja midis autoriteteve ushtarake dhe civile në Armeni.

Reklama

Sa i përket marrëdhënieve Rusi-Armeni, mund të supozohet se çdo veprim që përfshin Rusinë në punët e brendshme të Armenisë ka të ngjarë të forcojë më tej kontrollin e ish-it në vend. Tani, është një çështje sesa e ngushtë do të kapet kjo kapje ose sa municion ka mbetur në dorën e Pashinyan për t’i rezistuar presionit të Moskës. /Telegrafi/