LAJMI I FUNDIT:

Pse disa njerëz nuk infektohen me coronavirus? Pse disa janë të imunizuar dhe të tjerët jo?

Pse disa njerëz nuk infektohen me coronavirus? Pse disa janë të imunizuar dhe të tjerët jo?

Dr. Dr. Halil Krasniqi,
Ekspert i shёndetёsisё

Reklama

Disa tё dhёna shkencore dhe fiziologjike tregojnë se disa njerëz duket se janë natyrshëm imun ndaj sëmundjes dhe infeksionit me coronavirusin.

Gjatë valës së parë të pandemisë, edhe shkencëtarët e vendeve tё ndryshme tё botёs, vëzhguan stafin e spitalit dhe tё personelit tjetёr mjekёsor duke vlerёsuar gjendjen e tyre shëndetësore dhe shpesh duke analizuar mostrat e gjakut.

Pavarësisht rrezikut të lartë tё infeksionit, disa persona kanë mundur ta anashkalojnë virusin, dhe kёshtu tё mos infektohen fare apo tё mos tregojnë aspak simptome tё sёmundjes.

Pse disa njerëz janë të imunizuar dhe të tjerët jo?

Sipas shkencave mjekёsore virologjike dhe imunologjike, kjo mund të ketë ndodhur dhe mund tё ndodh për shkak se fiziologjia trupore dhe mendore u përgatit me posedimin e qelizave imunitare T, kundër virusit përpara pandemisë duke luftuar viruset që kishin lidhje me COVID-19.

Të ashtuquajturat qeliza T të sistemit imunitar njohin armikun pra qelizat e infektuara me COVID-19 dhe i luftojnë apo i vrasin ato para se tё shkaktojnë dёme nё trupin e njeriut. Prandaj, përpara se virusi të vendosej dhe tё fillojë ndryshimin e qelizave tё shëndosha nё organizmin tonё, trupi ishte në gjendje ta mbante virusin nën kontroll duke e izoluar atё dhe me forcёn imunitare dhe psikologjike duke asgjёsuar komplet.

Punonjësit e kujdesit shëndetësor të cilёt ishin në njё situatë qё të infektoheshin dhe merrnin virusin, me fortёsinë e imunitetit te tyre ata kishin nën kontroll atё përpara se të zbulohej. Kёta njerёz kishin më shumë gjasa qeliza T që makineria e brendshme i njihte përpara fillimit të pandemisë.

Ky zbulim mjekёsor mund të ketë pasur një ndihmё për zhvillimin e vaksinës tё cilёn popullata duhet ta aplikoj sot disa herё nё vit. Nëse ky mekanizëm mbrojtës i qelizave T mund të kopjohej, vaksinimi kundër virusit do të ishte edhe më efektiv.

Ajo që mësojmë nga ky studim shkencor, mund të jetë kritike apo jo kritike për zhvillimin e një vaksine tjetër. Shpresojmë që studimet e shkencëtarёve seriozë tё rikthehen nё bazat shkencore reale dhe klasike.

Faktorёt tjerё si mbrojtja imunologjike, shёndeti i fortё, grupi i gjakut (grupi i gjakut 0 ёshtё rezistent kunёr infekcionit me coronavirus, gjersa grupi i gakut A,B,dhe AB, janё mё tё ndishёm pёr infeksion dhe sёmundje), stili i shёndoshё jetёsor, gjenetika e fortё dhe e shёndoshë fiziologjike, predispozicioni familjar, shëndeti dhe precipimi mendor pozitiv, ndikojnё mbi 80% pozitivisht nё ruajtjen e shёndetit nga sёmundjet dhe infeksionet natyrale, biologjike apo kimike.

/Telegrafi/

Në trend Shendetesi

Më shumë
Mund të shkaktojë humbje të shikimit: Një simptomë e heshtur në sy tregon se keni shtypje të lartë të gjakut

Mund të shkaktojë humbje të shikimit: Një simptomë e heshtur në sy tregon se keni shtypje të lartë të gjakut

Shëndetësi
Katër pijet që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës

Katër pijet që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës

Ushqim i shëndetshëm
Sëmundja që mund ta shënojë fundin e karrierës së Celine Dion

Sëmundja që mund ta shënojë fundin e karrierës së Celine Dion

Shëndetësi Lajme
Simptomat më pak të njohura që tregojnë se keni probleme me zorrët

Simptomat më pak të njohura që tregojnë se keni probleme me zorrët

Shëndetësi
Pijet që duhen shmangur nëse vuani nga shtypja e lartë e gjakut

Pijet që duhen shmangur nëse vuani nga shtypja e lartë e gjakut

Shëndetësi
Personat me shtypje të lartë të gjakut duhet ta shmangin sheqerin

Personat me shtypje të lartë të gjakut duhet ta shmangin sheqerin

Shëndetësi
Kalo në kategori