LAJMI I FUNDIT:

Pse bërtasin njerëzit?

Pse bërtasin njerëzit?

Meher Baba (1894-1969) dhe urtësia e Lindjes
Përktheu: Bajram Karabolli

Reklama

Një ditë, gurú-i (mjeshtër shpirtëror) indian Meher Baba pyet ithtarët e tij:

– Pse bërtasin njerëzit, kur janë të inatosur?

Pasi ata u menduan për pak çaste, njëri prej tyre përgjigjet:

– Sepse njeriu, kur është i inatosur, humbet qetësinë.

– Po pse duhet të bërtasë? – pyet përsëri Meher Baba, i pakënaqur nga përgjigja. – Kur tjetri është aq pranë tij, mund ta dëgjoj fare mirë, edhe sikur t’i flasë me zë të ulët. A e dini pse bërtet një njeri që është i inatosur?

Ithtarët dhanë edhe disa përgjigje të tjera, por asnjëra prej tyre nuk e kënaqi Meher Babanë.

Më në fund, Meher Baba shpjegon:

– Kur dy persona janë të inatosur me njëri-tjetrin, zemrat e tyre largohen shumë. Pra, duke qenë se tashmë janë larg njëri-tjetrit, duhet ngritur zëri, ndryshe nuk e dëgjojnë dot njëri-tjetrin. Sa më të inatosur të jenë njerëzit aq më e madhe është distanca midis tyre.

Dhe Meher Baba vazhdon më tej:

– A e kini vënë re se ç’ndodh midis dy personave që janë të dashuruar? Ata nuk bërtasin, veç flasin me zë të ulët, të butë e të ëmbël. A e dini pse? Sepse zemrat e tyre janë afër njëra-tjetrës. Distanca midis tyre është tejet e vogël. Madje, e dini ç’ndodh, kur dashuria për njëri-tjetrin është e zjarrtë? Ata nuk i flasin, por i pëshpëritin njëri-tjetrit. Por, ka edhe më. Nëse ata e duan njëri-tjetrin sa s’ka ku shkon më, atëherë as për fjalë nuk është më nevoja. Ata vetëm e shikojnë njëri-tjetrin në sy, dhe kaq mjafton të merren vesh me njëri-tjetrin. Ata, edhe kur diskutojnë, nuk lejojnë që zemrat e tyre të largohen sado pak, nuk thonë fjalë se distanca midis tyre të zmadhohet. Ama, ndodh që edhe te këta, vjen një ditë që kjo distancë kaq e papërfillshme, bëhet aq e madhe sa ata nuk arrijnë të takohen më.

Në trend Kultura

Më shumë
Enver Hoxha dhe Skënderbeu në një pikturë!

Enver Hoxha dhe Skënderbeu në një pikturë!

Kulture
PERËNDIJA

PERËNDIJA

Poezi
Gjithçka filloi nga një poezi ...

Gjithçka filloi nga një poezi ...

Libri
MES MEMECËVE

MES MEMECËVE

Poezi
Afganistani

Afganistani

Kulture
Erotika e Janis Ricos

Erotika e Janis Ricos

Kulture
Kalo në kategori