Keni një nënë, hallë, xhaxha apo baba që i vendos rregullisht çelësat e tij në vende shumë të pazakonta?

A ju telefonon shpesh një familjar me një pyetje shumë të thjeshtë? Kjo, natyrisht, mund të ndodhë, por kur gjëra të tilla ndodhin shpesh, është e mundur që ata të vuajnë nga një lloj demence.

Këto pesë shenja mund të tregojnë sëmundjen e Alzheimerit, transmeton Ttelegrafi.

1. Vështirësi për të mësuar gjëra të reja

Duket e pamundur që disa njerëz të mësojnë të përdorin telefona të rinj ose pajisje të tjera. A e vëreni se një pjesëtar i familjes e ka të vështirë të mësojë gjëra të reja? Nëse ata harrojnë gjërat e mësuara së fundmi, kjo mund të tregojë një fazë të hershme të sëmundjes së Alzheimerit.

2. Gabimet në gjëra të rëndësishme

Marrja e ilaçeve, pagesa e faturave ose përgatitja e vakteve: papritur nuk është më aq e lehtë. A vini re që një pjesëtar i familjes ka probleme me aktivitetet e përditshme? Atëherë këto mund të jenë shenja të hershme të sëmundjes.

3. I lënë gjërat në vende të çuditshme

Nëse keni një anëtar të familjes që shpesh i humb gjërat e tij, kjo mund të tregojë sëmundjen e Alzheimerit. Të gjithë ngatërrohemi ndonjëherë dhe i vendosim rastësisht çelësat në frigorifer ose telefonin në një vend të çuditshëm. Kjo mund të ndodhë dhe zakonisht nuk është problem. Megjithatë, nëse kjo ndodh shumë shpesh, diçka nuk është në rregull.

4. Probleme gjuhësore

Një nga shenjat më të rëndësishme të sëmundjes së Alzheimerit janë problemet me gjuhën. Kjo përfshin gjëra të tilla si përsëritja e pyetjeve, harrimi i fjalëve dhe shqiptimeve dhe vendosja e fjalive jashtë rendit. Emërtimi i gabuar i objekteve gjithashtu mund të jetë pjesë e kësaj. Për shembull, një person përmend një “karrige” ndërsa tregon një divan.

5. Harrimi i emrave

Herë pas here harrimi i emrave ndërsa plakemi është krejtësisht normale. Por a nuk e mban mend fare emrin e dikujt një pjesëtari të familjes? Apo nuk njeh më anëtarë të caktuar të familjes? Atëherë kjo është një shenjë e qartë e sëmundjes së Alzheimerit. /Telegrafi/