Derisa sezoni i ri i Ligës Premier afrohet, ka pasur disa ndryshime të mëdha në rregullat rreth VAR, rregullin e lojës me dorë dhe zëvendësimet.

Ndryshimi i parë bën që video asistenti i gjyqtarëve të përdorë “vija më të trasha” sesa ato të përdorura më parë për të përcaktuar vendimet margjinale.

Kjo marrëveshje u autorizua pas një prezantimi nga shefi i gjyqtarëve të Lojërave Profesionale të Ndeshjes Zyrtare të Kufizuar, Mike Riley në qershor, rregull ky që e ndihmon më shumë ekipin që është duke sulmuar.

Credit: PA

Gjersa trashësia specifike e këtyre vijave nuk është konfirmuar, ky ndryshim rregullit duhet të fillojë të përjashtojë rastet kur një pjesë e vogël e trupit të lojtarit sulmues, siç është gishti i këmbës, mund të çojë në anulimin e një goli.

Për më tepër, siç kemi parë në gara të tilla si Euro 2020, shikuesit që ndejkin ndeshjen nuk do të jenë në gjendje të shohin zyrtarin e VAR që rregullon vijat në ekran për të marrë një vendim dhe në vend të kësaj do të tregohet pamja përfundimtare e ekranit për të zvogëluar polemikat.

FIFA gjithashtu ka sqaruar se fundi i krahut tani po klasifikohet si pjesë e trupit ku do të maten pjesët e jashtme.

Credit: PA

Rregulli i lojës me dorë shkaktoi shumë polemika sezonin e kaluar dhe madje u ndryshua në mes të edicionit.

Si rezultat, Liga Premier tani ka konfirmuar se loja aksidentale me dorë në ndërtimin e një aksioni nuk do të konsiderohet më si e tillë, megjithatë do të mbetet një faull nëse loja e drejtpërdrejt me dorë krijon rastin apo shënohet edhe goli.

Këto vendime rreth lojës me dorë janë ndryshuar gjithashtu kur një gjyqtar e ka konsideruar një lojtar që e ka bërë atë në mënyrë të paqëllimtë.

Credit: PA

Rregulli tani sugjeron që gjyqtari do të vendosë nëse një lojtar e ka lëvizur qëllimisht trupin e tyre për të fituar një avantazh bazuar në kontekstin e lëvizjes.

Përderisa kjo u jep më shumë ‘pushtet’ gjyqtarëve, kjo vendimmarrje do të mbetet subjektive dhe për këtë arsye pa dyshim e diskutueshme.

Ndryshimi i rregullit përfundimtar është që EFL ka hequr rregullin e pesë zëvendësimeve dhe në vend të kësaj klubet do të lejohen vetëm tre, e nëse ndeshja shkon në vazhdime, do të lejohet edhe një. /Telegrafi/