LAJMI I FUNDIT:

Kanadaja urdhëron tri firma kineze të largohen nga minierat e saj të litiumit

Kanadaja urdhëron tri firma kineze të largohen nga minierat e saj të litiumit

Kanadaja ka urdhëruar tri kompani kineze që të largojnë investimet e tyre nga mineralet kritike kanadeze, duke përmendur sigurinë kombëtare.

Reklama

Derisa vendet konkurrojnë për të mbledhur rezervat e materialeve të nevojshme për një tranzicion drejt një ekonomie më të pastër, ky vendim ka ulur aksionet e kompanive kinez.

Kompanitë që kanë hequr investimet e tyre janë Sinomine, Rare Metals Resources, Chengze Lithium International dhe Zangge Mining Investment. Qeveria kanadeze urdhëroi shitjen pas “shqyrtimit rigoroz” të firmave të huaja nga komuniteti i sigurisë kombëtare dhe inteligjencës kanadeze.

Sinomine iu kërkua të shiste investimin e saj në Power Metals, Chengze Lithium iu kërkua të heqë investimin e saj në Lithium Chile dhe Zangge Mining që kërkohej për të dalë nga Ultra Lithium.

Çmimet e litiumit për vitin e fundit janë rritur me më shumë se 200 për qind, të nxitura nga kufizimet e furnizimit që pritet të vazhdojnë. Rystad Energy parashikoi që furnizimi me minerale primare të litiumit të jetë 8.5% më i ulët se kërkesa totale për litium për vitin 2025, krahasuar me rreth 10 për qind mungesë të kërkesës këtë vit.

Otava është shprehur se duhet të ndërtojë një zinxhir furnizimi elastik të mineraleve kritike me partnerë me të njëjtin mendim, pasi përshkruan rregullat që synojnë të mbrojnë sektorët kritikë të mineraleve të vendit nga kompanitë e huaja shtetërore.

Kanadaja ka depozita të mëdha të mineraleve kritike si nikeli dhe kobalti thelbësor për energji më të pastër dhe teknologji të tjera. Kërkesa për minerale parashikohet të rritet në dekadat e ardhshme. Në fillim të këtij viti, vendet duke përfshirë Britaninë e Madhe, Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës krijuan një partneritet që synon të sigurojë furnizimin me minerale kritike, ndërsa kërkesa botërore për to rritet. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Prodhimi i Brendshëm Bruto i Kosovës arrin në rreth 9 miliardë euro, për kokë banori është mbi 5 mijë euro

Prodhimi i Brendshëm Bruto i Kosovës arrin në rreth 9 miliardë euro, për kokë banori është mbi 5 mijë euro

Ekonomi
Nuk kalon marrëveshja për “Rehabilitimin e linjës hekurudhore 10 B”, nuk ka kuorum

Nuk kalon marrëveshja për “Rehabilitimin e linjës hekurudhore 10 B”, nuk ka kuorum

Ekonomi
Shtimi i sipërfaqeve të ngrohjes, kyçje dhe konsumatorë të rinj – disa nga punët gjatë vitit të fundit të Termokosit

Shtimi i sipërfaqeve të ngrohjes, kyçje dhe konsumatorë të rinj – disa nga punët gjatë vitit të fundit të Termokosit

Ekonomi
Rreth 60 për qind e familjeve në Kosovë nuk mund t'i përballojnë shpenzimet për pushime

Rreth 60 për qind e familjeve në Kosovë nuk mund t'i përballojnë shpenzimet për pushime

Albert Spahiu
Birminghami shpall falimentimin financiar, merret nën mbikëqyrjen e Londrës

Birminghami shpall falimentimin financiar, merret nën mbikëqyrjen e Londrës

Botë
Një shëtitje virtuale në VitaLand - vendi ku aventurat nuk kanë kufij

Një shëtitje virtuale në VitaLand - vendi ku aventurat nuk kanë kufij

Vitaland
Kalo në kategori