Qindra vizatime eksplicite nga Duncan Grant, një nga piktorët më të njohur të Britanisë nga mesi i shekullit 20, janë gjetur nën një shtrat.

“Të gjithë menduan se ishin shkatërruar”, tha Darren Clarke, kreu i koleksioneve në Charleston, Sussex, ku Grant jetonte dhe punonte.

Në fakt, ky koleksion “kryesisht mashkullor” u kalua nga i dashuri tek tjetri, shoku në shok, në fshehtësi.

Dhe sipas Dr. Clarke, 422 punimet në letër janë “një zbulim”, shkruan BBC, përcjell Telegrafi.

Ato përshkruajnë “çdo veprim të mundshëm të çifteve … është si një Karma Sutra e imagjinatës seksuale të Duncan Grant”.

Grant ishte një emër i njohur në Britani midis luftërave, po aq i famshëm për portretet e tij sa edhe peizazhet e tij.

Një anëtar i grupit të artistëve, shkrimtarëve dhe mendimtarëve të Bloomsbury, ai pati një fëmijë me Vanessa Bell, motrën e shkrimtares Virginia Woolf.

Por midis shumë të dashuruarve të tij meshkuj ishin ekonomisti John Maynard Keynes dhe historiani Lytton Strachey – i cili ishte gjithashtu kushëriri i tij.

Grant lindi në 1885, shtatë muaj para se të miratohej një akt në Parlament që kriminalizonte të gjithë seksin mashkull homoseksual në Angli. Dhjetë vjet më vonë do të përdorej për të dënuar Oscar Wilde.

Artisti vdiq në 1978 në moshën 93 vjeç.

“Të gjitha punët u bënë në vitet 1940 dhe 1950”, një kohë kur homoseksualiteti ishte ende i paligjshëm, shpjegoi Dr Clarke.

Dr Clarke tha se vizatimet ishin “domethënëse” sepse: “Kjo është jeta e brendshme. Ky është pasioni i tij. Kjo është ajo për të cilën ai ishte i interesuar”.

Por Grant gjithashtu e dinte se sa të rrezikshme mund të ishin punimet. Kështu, në vitin 1959 ai ia dha mikut dhe shokut të tij artist Edward Le Bas në një dosje të shënuar “Këto vizatime janë shumë private”.

Kur Le Bas vdiq në vitin 1966, besohej gjerësisht se ato ishin shkatërruar, madje ishin djegur, sepse ishin kaq eksplicite.

Sidoqoftë, e vërteta ishte se ato u shpëtuan dhe më në fund i kaluan projektuesit të teatrit Norman Coates 11 vjet më parë.

Dhe ku i mbajti ato?

“Nën shtratin tim”, tha ai. “Është mjaft e përshtatshme, apo jo?”.

Ai herë pas here thuhet se “i nxirrte nga aty ” për t’ua treguar miqve. “Çdo person i vetëm u trondit prej tyre sepse ata janë shumë ‘të rënda’”, tha ai.

“Por unë do të isha i kujdesshëm që të mos ua tregoja disa njerëzve të tjerë, si nëna ime”.

Coates megjithatë tani ka vendosur që vizatimet të kenë nevojë për një audiencë më të gjerë, prandaj ia ka dhënë Charleston, ish shtëpisë dhe studios së Grant në Lewes, East Sussex.

Charleston aktualisht është i mbyllur për vizitorët gjatë pandemisë së coronavirusit dhe thotë se nuk do t’i shesë vizatimet, të cilat vlerësohen në rreth 2,2 milionë euro.

Por shpreson që koleksioni do të inkurajojë donacione kur të fillojë një fushatë të financimit javën e ardhshme për të mbledhur para për ta ndihmuar atë të rihapet – dhe t’i vendosë këto vizatime private në shfaqje publike për herë të parë. /Telegrafi/