Hungaria ka vënë veton ndaj paketës së propozuar të ndihmës financiare prej rreth 18 miliardë eurove të Bashkimit Evropian për Ukrainën për vitin 2023.

Në vend të sigurimit të mbështetjes unanime për ndihmën për Ukrainën, vetoja e Hungarisë siguroi që 26 shtetet e tjera anëtare të BE-së do të duhej të përpunonin një plan teknik më të komplikuar për të siguruar që ndihma të vazhdojë të rrjedhë në Kiev në vitin e ri.

Masa gjithashtu përkeqëson një mosmarrëveshje mbi sundimin e ligjit në vend dhe pikëpamjen e kryeministrit Viktor Orban mbi pushtimin rus të Ukrainës, raporton skynews.

Pas vendimit të Hungarisë, Tuomas Saarenheimo, kryetar i komitetit ekonomik dhe financiar të Këshillit të BE-së, tha se “Në fund u gjet një marrëveshje mbi formulimet që lejojnë një mënyrë fleksibël dhe të shpejtë për të shpërndarë fonde në Ukrainë pa ndryshuar rrënjësisht mënyrën se si BE e menaxhon atë. Fondeve”.

Reklama
Reklama

“Unë them “marrëveshje”, por në realitet ajo marrëveshje ishte minus një”, shtoi ai.

Ndryshe, 27 vendet e BE-së tani kanë kohë deri më 19 dhjetor për të marrë një vendim. /Telegrafi/