Si makronutrien i momentit dhe i ashtuquajturi material ndërtues i muskujve, proteina është bërë fetish, sa në saje të zinxhirëve të supermarketeve, aq edhe në vëllazërinë pneumatike të palestrave

Ngrënia e një pule të plotë gjatë një racioni mund t’ju sigurojë famë në disa qarqe, ndërkaq akulloret proteinike ngadalë po bëhen të popullarizuara që disa njerëz askund nuk shkojnë pa to, transmeton Telegrafi.

Megjithatë, është e mundshme që të teprohet me gjërat e mira.

Sipas referencave të futjes së nutrienëve në organizëm, ju nevojiten 0,75 g proteina për një kilogram të peshës trupore, që do të thotë që njeriu prej 80 kilogramëve duhet të marrë rreth 60 g proteina (albumina) në ditë.

Mirëpo, nëse trupi i është ekspozuar stresit më të madh, kjo rrit kërkesat e tij për nutrienë të caktuar.

Njeriu me peshë të njëjtë i cili stërvit seriozisht, sipas nutriocionistëve, ka nevojë për 112 g proteina për një kilogram të peshës trupore. Mirëpo, nëse e tejkaloni këtë shifër, edhe përparësitë do të zhduken.

Një hulumtim tregon që ata të cilët kanë marrë më shumë se 1,62 g proteina për një kilogram (130 g mish apo dy copë të shijshme), nuk kanë shtuar muskuj as për një milimetër në krahasim me ata të cilët kanë ngrënë normalisht.

Copat e mishit dhe akullorja kanë qëllimin e vet. Mirëpo, nëse hani tri racione të balancuara në ditë, vështirë do të mbeteni pa rezultate.

Madje më parë do të ndodhë që ta teproni: trupi juaj lufton të zbërthejë tepricën e proteinave, andaj kjo do të mund të përfundojnë në atë mënyrë që të filloni t’i depozitoni si shtresa yndyrore.

Pra, mos e teproni! /Telegrafi/