Gjersa industria e muzikës sot po lulëzon dhe plagjiaturë është kudo rreth nesh, është e vërtetë se disa nga hitet më të mëdha muzikore nga mesi i shekullit të XX-të janë huazuar edhe kanë qenë frymëzim për këngët e tjera.

Meqë këto ditë muzikanti britanik Ed Sheeran po përballet me akuzat se hiti më i madh i tij, “Thinking Out Loud” është plagjiat i këngës së Marvin Gaye “Le të Get It On”, aq më shumë publiku është duke folur për ligjin e të drejtave të autorit.

Plagjiatura është kudo, është një mashtrim dhe portali i Rollingstone.com thotë se edhe Beatles-ave u ka ndodhur e njëjta gjë si Sheeranit.

Reklama

Gjegjësisht, grupi kult u frymëzua për hitin e tyre “Come Together” nga Chuck Berry.

Reklama

Megjithatë, Beatlesat ishin akuzuar se për ngjasimin e këngës së tyre me të Berryt, “You Can not Catch Me”.

Ai as nuk i paditi, por padia u bë në kurriz të Beatles-ave nga njerëz që kishin të drejtën e këngës së Berryt.

Ata u paditën dhe humbën rastin në gjyq dhe kitaristi i ndjerë, John Lenon pranoi atëbotë të regjistronte tre këngë për shtëpinë botuese që i paditi.

Megjithatë, ai në fund publikoi vetëm dy – “Ya Ya” dhe “You Can’t Catch Me”. /Telegrafi/