LAJMI I FUNDIT:

Dhimbja e muskujve, shkaqet dhe opsionet e trajtimit

Dhimbja e muskujve, shkaqet dhe opsionet e trajtimit
Dr. Besim Demolli, reumatolog

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Dhimbja e muskujve është një simptomë komplekse dhe, në varësi të diagnozës suaj, mund të kërkojë një plan trajtimi të shumanshëm. Në çdo rast, lajmi i mirë është se shumica e llojeve të dhimbjeve të muskujve ose mund të kurohen ose menaxhohen mirë. Me këtë, sigurohuni që të shihni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse po përjetoni dhimbje muskulore, veçanërisht nëse është e rëndë, e vazhdueshme ose përkeqësohet.

Mialgjia, ose dhimbja e muskujve, është një ankesë e zakonshme tek të rriturit që paraqiten për kujdes mjekësor. Në fakt, pothuajse të gjithë do të përjetojnë dhimbje muskulore në një moment të jetës së tyre. Përpjekjet e tepërta, traumat dhe infeksionet virale janë ndër shkaqet më të zakonshme. Ndërsa shumë shkaqe janë beninje dhe të vetë-kufizuara, mialgjia mund të jetë pararojë e çrregullimeve që lidhen me sëmundshmëri të konsiderueshme.


Një rishikim i plotë i historisë së pacientit dhe një ekzaminim i plotë fizik zakonisht mund të ngushtojë listën e shkaqeve të mundshme të mialgjisë në disa të menaxhueshme. Për mialgji të vazhdueshme ose të rëndë pa një shkak të njohur, testimi i përzgjedhur mund të jetë i nevojshëm për të identifikuar ose përjashtuar diagnoza specifike dhe për të drejtuar trajtimin.

Është e rëndësishme të diferencohet mialgjia nga miopatia (sëmundja e muskujve) dhe mioziti (inflamacioni i muskujve). Megjithëse miopatia dhe mioziti mund të shkaktojnë mialgji, shumica e individëve me mialgji nuk e kanë asnjërën. Është gjithashtu e dobishme për të ndarë simptomat difuze nga ato të lokalizuara. Ky rishikim do të diskutojë qasjen ndaj mialgjisë si një simptomë e paraqitur për një klinicist të kujdesit parësor, duke u fokusuar në etiologjinë, historinë, ekzaminimin fizik, studimet laboratorike dhe menaxhimin.

Shumë gjëra mund të shkaktojnë dhimbje muskulore (mialgji), duke përfshirë lëndimet, infeksionet dhe sëmundjet. Dhimbja e muskujve mund të jetë afatshkurtër ose kronike. Dhimbja e muskujve me fillim të vonuar ndodh pas stërvitjes. Ju mund të ndërmerrni hapa për të parandaluar dhe menaxhuar dhimbjen e muskujve dhe kushtet që e shkaktojnë atë.

Çfarë është dhimbja e muskujve?

Dhimbja e muskujve, ose mialgjia, është një shenjë e një dëmtimi, infeksioni, sëmundjeje ose problemi tjetër shëndetësor. Ju mund të ndjeni një dhimbje të thellë, të qëndrueshme ose dhimbje të mprehta të rastësishme. Disa njerëz kanë dhimbje muskulore kudo, ndërsa të tjerë e kanë atë në zona të veçanta. Të gjithë e përjetojnë dhimbjen e muskujve ndryshe.

Shkaqet

Për shkak të shkaqeve të shumta të mundshme të dhimbjes së muskujve, është më e lehtë t’i ndani ato në dy kategori – ato që lidhen me dhimbjet e lokalizuara të muskujve dhe ato që çojnë në dhimbje sistemike të muskujve.

Dhimbje të lokalizuara të muskujve

Dhimbja e lokalizuar e muskujve i referohet dhimbjes që është fokale ose e përqendruar rreth një muskuli ose grupi muskujsh.

Tendosja e muskujve

Një muskul (ose grup muskujsh) mund të mbipërdoret, lëndohet ose inflamohet si rezultat i ushtrimeve të forta dhe/ose lëvizjeve të papritura. Për shembull, kur shtyhet papritmas për të kërcyer gjatë një loje basketbolli, një atlet mund të zgjatet tepër ose të rupturoj (tensionojë) muskujt e pasëm të nëngjurit.

Sforcimet e muskujve shpesh shkaktojnë një ndjesi të papritur të mprehtë ose grisjeje, ndonjëherë të shoqëruar me ënjtje ose mavijosje.

Dhimbje muskulore ose spazma

Një ngërç ose spazma muskulore është një tkurrje ose shtrëngim i një muskuli që nuk është nën kontrollin tuaj. Është e paqartë se çfarë saktësisht shkakton ngërçin e muskujve, por ekspertët dyshojnë për një mori shkaktarësh, si p.sh.

• Shtrirje jo e duhur
• Lodhja e muskujve
• Ushtrimi në vapë ekstreme
• Dehidratim
• Pakësim i kripës dhe elektroliteve

Ngërçet e muskujve mund të ndodhin edhe me sëmundje të ndryshme themelore, duke përfshirë cirrozën dhe sëmundjen e arterieve periferike.

Kontuzion i muskujve

Një kontuzion muskulor (mavijosje) mund të ndodhë si rezultat i një goditjeje të drejtpërdrejtë kundër muskulit – për shembull, nga rënia në një sipërfaqe të fortë ose nga goditja gjatë një loje sportive. Kjo goditje e drejtpërdrejtë (ose seri goditjesh) në thelb shtyp fibrat e muskujve dhe indin lidhor përreth.

Përveç dhimbjes së muskujve, lëkura rreth muskulit të dhimbshëm mund të fryhet dhe zbardhet. Për më tepër, një person mund të përjetojë ngurtësi dhe dobësi të zonës së prekur, dhe në disa raste, një hematoma (një grumbull gjaku) formohet rreth muskulit të dëmtuar.

Sindroma e dhimbjes miofasciale

Sindroma e dhimbjes miofasciale (MPS) është një çrregullim dhimbjeje i shkaktuar nga pikat nxitëse brenda një muskuli ose grupi muskujsh. Këto pika nxitëse, të cilat ndjehen si nyje të vogla nën lëkurë, janë në thelb breza të ngushtë të muskujve dhe/ose fascisë (indi që rrethon muskujt). Pikat nxitëse mund të jenë të ndjeshme në prekje dhe t’i referohen dhimbjes në zona të tjera të trupit. Një vend i zakonshëm për pikat e këmbëzës është në muskujt tuaj të sipërm të trapezit (të vendosura në pjesën e pasme të qafës mbi çdo shpatull). Këto pika nxitëse të trapezit mund të shkaktojnë një dhimbje koke të thellë dhe/ose djegëse që ndihet në pjesën e pasme ose anash të kokës.

Pyomyositis

Pyomyositis është një infeksion i rrallë i muskujve që përmban qelb (zakonisht nga Staphylococcus aureus) që shkakton dhimbje muskulore ngërçe brenda një grupi të vetëm muskulor, më së shpeshti në muskujt e kofshës, nëngjurit ose kukave. Ndërsa infeksioni përparon (afërsisht dy javë pas fillimit të dhimbjes së ngërçit), shpesh zhvillohet një ethe dhe muskuli bëhet jashtëzakonisht i butë dhe i enjtur. Në këtë kohë, një absces (një grumbull qelb) mund të jetë i dukshëm brenda muskulit. Nëse nuk trajtohet, infeksioni mund të përhapet në organe të tjera, si zemra, mushkëritë dhe truri.

Dhimbje muskulore sistemike

Dhimbja sistemike e muskujve, e cila ndihet në të gjithë trupin tuaj, shpesh lidhet me një infeksion, efekt anësor tee barnave ose sëmundje themelore.

Infeksioni

Disa lloje të infeksioneve, veçanërisht virale, mund të shkaktojnë dhimbje muskulore. Ndoshta shkaku më i zakonshëm infektiv i njohur zakonisht si “gripi”.

Përveç dhimbjeve difuze të muskujve ose të trupit, simptoma të tjera të mundshme të gripit përfshijnë ethet/ndjenjën e temperaturës, të dridhura, dhimbje koke, kollë, dhimbje të fytit, rrjedhje të shtuar të sekrecioneve nga hunda dhe lodhje e pazakontë. Mund të shfaqen gjithashtu të vjella dhe/ose diarre, megjithëse kjo është më shumë e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit.

Infeksione të tjera që mund të shkaktojnë dhimbje muskulore përfshijnë: Sëmundja Lyme,malaria,polio ose sindroma post-polio, ethet Denge, trikinoza (infeksioni i krimbit të rrumbullakët), toksoplazmoza (sëmundje që rezulton nga një infeksion parazitar).

Barnat si shkaktarë të dhimbjes së muskujve

Një medikament i zakonshëm që mund të shkaktojë dhimbje të lehta deri në mesatare të muskujve dhe dobësi si efekt anësor është një statinë, e cila përdoret për të ulur kolesterolin. Nëse dhimbjet e muskujve ndodhin me një statinë, ato zakonisht fillojnë brenda gjashtë muajve nga fillimi i përdorimit të këtyre barnave dhe përmirësohen brenda afërsisht dy muajsh (mesatarisht) nga ndërprerja përdorimit të këtij medikamenti.

Përveç statinave, medikamente të tjera që lidhen me dhimbjen e muskujve përfshijnë:

• Bisfosfonatet (përdoren për trajtimin e osteoporozës)
• Frenuesit e aromatazes-10 (përdoren për të parandaluar përsëritjen e kancerit të gjirit)
• Tërheqje të shpejtë nga një antidepresant

Fibromialgjia

Fibromialgjia është një çrregullim kronik i dhimbjes që shkakton dhimbje të përhapura të muskujve, shpesh të përshkruara si dhembje, shtangim, ndjesi sikur djegie ose pulsuese. Përveç dhimbjes së muskujve, njerëzit me fibromialgji gjithashtu mund të përjetojnë probleme me gjumin, lodhje, dhimbje koke, ndjesi “zvarritjeje” në lëkurën e tyre, ngurtësi në mëngjes, turbullim dhe ankth.

Encefalomieliti mialgjik/Sindroma e lodhjes kronike (ME/CFS)

Sindroma e lodhjes kronike, e njohur gjithashtu si encefalomieliti mialgjik/sindroma e lodhjes kronike është një çrregullim që shkakton një person të përjetojë lodhje dërrmuese që shpesh përkeqësohet me aktivitet fizik ose mendor, por nuk përmirësohet me pushim.

Përveç dhimbjes dobësuese, shumë njerëz me sindromën e lodhjes kronike raportojnë dhimbje difuze të muskujve dhe kyçeve, si dhe probleme të përqendrimit dhe kujtesës, dhimbje të fytit dhe/ose ndjesi marramendje ose kokëfortësie kur ngrihen në këmbë.

Polimialgjia reumatike

Polimialgjia reumatike (PMR) është një sëmundje inflamatore që shihet tek të rriturit e moshuar, zakonisht në të 60-at dhe 70-at e tyre dhe praktikisht kurrë para moshës 50 vjeçare. Kjo gjendje shkakton dhimbje në mëngjes dhe ngurtësi në shpatulla, krahë, ijet, kofshët dhe pjesën e pasme të qafën. Njerëzit me PMR shpesh ankohen për vështirësi në tërheqjen e çorapeve ose ngritjen e krahëve mbi supet e tyre për të krehur ose larë flokët. Mund të shfaqen gjithashtu lodhje, humbje peshe, oreks i dobët dhe ethe.

Artriti rheumatoid

Artriti reumatoid (RA) është një sëmundje kronike, autoimune që prek kryesisht nyjet, por gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje muskulore. Dhimbja muskulore e artritit reumatoid, nëse ekziston, shpesh është e theksuar dhe ndihet në të gjithë trupin. Përveç dhimbjes së muskujve dhe kyçeve, mund të jenë të pranishme një temperaturë e ulët, humbje peshe dhe lodhje.

Lupusi eritematoz sistemik

Lupus eritematoz sistemik (SLE) është një sëmundje kronike, autoimune që prek pothuajse çdo organ në trup. Dhimbjet dhe ndjeshmëria e muskujve dhe/ose dobësia e muskujve janë shumë të zakonshme në lupus dhe në fakt mund të jenë arsyeja pse një person kërkon fillimisht kujdes mjekësor.

Miopatia inflamatore

Miopatitë inflamatore janë sëmundje sistemike të muskujve autoimune të karakterizuara nga dobësi e ngadaltë por progresive e muskujve. Disa njerëz gjithashtu përjetojnë dhimbje muskulore ose muskuj që janë të ndjeshëm në prekje.
Llojet kryesore të miopative inflamatore janë:Polimioziti, dermatomioziti, mioziti me trupa inkluziv

Sëmundja e tiroides

Hipotiroidizmi (një gjëndër tiroide joaktive) mund të shkaktojë dhimbje muskulore dhe ngërçe. Përveç simptomave të tjera si lodhje, shtim në peshë, kapsllëk, intolerancë ndaj të ftohtit, lëkurë të thatë dhe/ose parregullsi menstruale. Më rrallë, një gjëndër tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm) mund të shkaktojë ngërçe të muskujve.

Insuficienca primare e gjëndrave mbiveshkore

Sëmundja e Addison-it, e njohur gjithashtu si pamjaftueshmëria primare e gjëndrave mbiveshkore është një çrregullim i rrallë (zakonisht autoimun) që ndodh kur gjëndrat mbiveshkore nuk prodhojnë mjaftueshëm nga hormonet e mëposhtme:
• Mineralokortikoidet, si aldosteroni, që rregullojnë volumin e gjakut dhe ekuilibrin e natriumit/kaliumit
• Glukokortikoidet, si kortizoli, të cilët përmirësojnë metabolizmin dhe ndihmojnë trupin t’i përgjigjet stresit
• Androgjenet, si dehidroepiandrosteroni (DHEA), të cilët përfundimisht shndërrohen në hormone seksuale brenda testikujve ose vezoreve.
Këto mangësi hormonale çojnë në një sërë simptomash, duke përfshirë dhimbjen e muskujve.

Osteomalacia

Osteomalacia i referohet zbutjes së konsiderueshme të kockave si rezultat i pakësimit të mineralizimit të kockave nga mungesa e vitaminës D dhe kalciumit. Përveç spazmave dhe ngërçeve të muskujve, njerëzit me osteomalaci shpesh raportojnë dobësi të muskujve, si dhe dhimbje kockore dhe ndjeshmëri. Osteomalacia gjithashtu rrit rrezikun e frakturave të një personi për shkak të dobësimit të tepërt të kockave.

Depresioni

Depresioni, ndonëse një gjendje e shëndetit mendor, zakonisht shoqërohet me simptoma fizike, të tilla si dhimbje të muskujve dhe kyçeve. Në fakt, ndonjëherë, këto dhimbje tee lokalizuara dhe dhimbje të përgjithësuara janë simptomat e vetme që një person i raporton ofruesit të kujdesit shëndetësor.

Rabdomioliza

Rabdomioliza është një çrregullim kompleks i muskujve në të cilin indet e muskujve dëmtohen aq shumë saqë fillojnë të shpërndahen dhe lëshojnë substanca në qarkullimin e gjakut.

Triada klasike e simptomave që shihen me rabdomiolizë përfshijnë:

• Dhimbje muskulore (e shpeshtë, e rëndë): Më e theksuar në kofshë, shpatulla, shpinë dhe nëngjunjë
• Dobësi muskulore
• Urina e errët, e cila është për shkak të pranisë së mioglobinës (proteina që ruan oksigjenin në muskujt tuaj)

Është e rëndësishme të kuptohet se rabdomioliza është një hap mbi shkaqet e tjera të dhimbjes së muskujve në atë që përfaqëson dhimbjen e muskujve të lidhur me prishjen e muskujve.

Prandaj, shumë shkaqe të dhimbjes së muskujve – ushtrimi i tepruar i mundimshëm, marrja e një statine ose të paturit e një infeksioni viral si gripi – mund të përparojë në rabdomiolizë. Shkaqe të tjera të rabdomiolizës përfshijnë:

• Trauma dhe ngjeshje (p.sh., nga një aksident automobilistik ose imobilizimi i zgjatur)
• Hipoksia e muskujve (p.sh., nga një mpiksje gjaku)
• Pabarazitë e elektroliteve (p.sh., nivele të ulëta të kaliumit)
• Ndryshimi i temperaturës së trupit (p.sh., goditja nga nxehtësia)
• Abuzimi me alkoolin
• Përdorimi i paligjshëm i drogës (p.sh., kokaina ose amfetamina)

Kur të shihni një ofrues të kujdesit shëndetësor

Nëse dhimbja juaj e muskujve është përkeqësuar ose e vazhdueshme, është e rëndësishme që menjëherë të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për një diagnozë të duhur.

Është gjithashtu e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni dhimbje muskulore së bashku me ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

• Probleme me frymëmarrjen
• Marramendje
• Dobësi e theksuar e muskujve
• Qafë e shtanguar
• Temperatura e lartë
• Kafshimi i rriqrës
• Skuqje
• Skuqje dhe ënjtje e lokalizuar
• Dhimbje muskulore që filloi pas marrjes së një medikamenti të ri
• Dhimbje muskulore që është ekstreme dhe/ose u shfaq papritur
• Probleme me gëlltitjen
• Dobësi muskulore në kokë ose qafë

Diagnoza

Diagnoza e dhimbjes së muskujve fillon me një histori të detajuar dhe ekzaminim fizik.

Histori mjekësore

Gjatë takimit me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju bëjë disa pyetje për të provuar dhe vendosur diagnozën tuaj. Pyetjet mund të përfshijnë:

• Dhimbja muskulore iu shfaq gradualisht apo filloi papritur?
• A keni kryer ndonjë aktivitet të mundimshëm kohët e fundit?
• Çfarë medikamentesh po merrni?
• A keni ndonjë simptomë shoqëruese, si ethe, dhimbje koke, shtim ose humbje peshe ose lodhje?
• A po përjetoni gjithashtu dobësi të muskujve?
• A është muskuli i prekur i ndjeshëm në prekje?
• A ka ndonjë skuqje, ënjtje ose ngrohtësi rreth muskulit?

Ekzaminimi fizik

Gjatë ekzaminimit tuaj fizik, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të shtypë muskuj të ndryshëm për të vlerësuar butësinë, si dhe për të inspektuar lëkurën dhe indet përreth për ënjtje, ngrohtësi, skuqje ose ndryshime të lëkurës.

Më konkretisht, nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor dyshon për sindromën e dhimbjes miofasciale, ai do të kontrollojë për pikat e mundshme të nxitjes. Po kështu, për fibromialgji të dyshuar, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të ekzaminojë pika të ndryshme të tenderit.

Analizat e gjakut

Testet e gjakut mund të jenë shumë të dobishme në diagnostikimin e disa shkaqeve të dhimbjes së muskujve. Për shembull, një shënues inflamator i ngritur, si një shkallë e sedimentimit të eritrociteve (ESR), do të jetë i pranishëm në polimialgji reumatike.

Teste të tjera përkatëse laboratorike (megjithëse jo një listë shteruese) mund të përfshijnë sa vijon:

• Testi i shpejtë për gripin
• Testet e funksionit të tiroides për sëmundjen e tiroides
• Antitrupa kundër proteinave të citrulinuara (anti-CCP) dhe faktori reumatoid për artritin reumatoid
• Nivelet e vitaminës D, kalciumit dhe fosfatit për osteomalacinë

Ekzaminimet imazherike radiologjike

Gjatë procesit të diagnostikimit, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë një ose më shumë teste imazherike. Shembuj të testeve të tilla përfshijnë:

• Ultratingull
• Skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT).
• Imazhe me rezonancë magnetike (MRI)

Teste të tjera

Në varësi të gjendjes që dyshon ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor, ajo mund të ketë nevojë të kryejë teste të tjera për të konfirmuar një diagnozë.

Për të diagnostikuar një miopati inflamatore, mund të kryhet një biopsi muskulore. Së fundi, mioglobina e urinës do të urdhërohet nëse dyshohet për rabdomiolizë.

Mjekimi

Pasi të merrni një diagnozë për dhimbjen tuaj të muskujve, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të krijojë një plan trajtimi që trajton dhimbjen tuaj dhe problemin themelor.

Strategjitë e vetëkujdesit

Kur dhimbja e muskujve lidhet me mbipërdorimin, tendosjen ose kontuzionin, ajo mund të trajtohet me R.I.C.E. protokolli:

• Pushimi: Pushoni muskujt e dëmtuar sa më shumë që të jetë e mundur për të lejuar që inflamacioni akut të ulet.
• Akull: Aplikoni një kompresë të ftohtë në muskulin e dhimbshëm për seanca 15-minutëshe, çdo katër deri në gjashtë orë ose më shumë, dhe pas stërvitjes ose përdorimit të muskujve.
• Kompresim: Mbështilleni muskulin tuaj të lënduar me një mbështjellës elastik ose fashë për mbështetje.
• Ngritja: Ngrini muskulin e prekur mbi nivelin e zemrës suaj (nëse është e mundur).

Medikamente

Përveç qetësimit të dhimbjes së muskujve, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë medikamente të ndryshme për të trajtuar problemin themelor:

Anti-inflamatorë josteroid (NSAIDs)

NSAID-të, si Naproxen) ose Ibuprofen rekomandohen në trajtimin e disa gjendjeve të dhimbjes së muskujve, të tilla si tendosjet / lëndimet e muskujve dhe sindroma e dhimbjes miofasciale.

Relaksuesit e muskujve

Relaksuesit e muskujve si cyclobenzaprine, tizanidine mund të përdoren për të lehtësuar dhimbjen e një dëmtimi akut të muskujve.

Barnat kundër depresionit

Barnat kundër depresionit triciklik, si amitriptilina, ndonjëherë përshkruhen për trajtimin e sindromës së dhimbjes miofasciale, fibromialgjisë ose sindromës së lodhjes kronike.

Po kështu, antidepresivë të tjerë, duke përfshirë frenuesin e rimarrjes së serotoninës-norepinefrinë duloxetine, mund të përdoren për të trajtuar sindromën e dhimbjes miofasciale ose fibromialgjinë, veçanërisht nëse një person nuk mund të tolerojë ose nuk përfiton nga një antidepresant triciklik.

Kortikosteroidet

Kortikosteroidet (të quajtura edhe steroidë) përdoren për të trajtuar shumë gjendje inflamatore, të tilla si polimialgjia reumatike dhe miopatitë inflamatore. Mbani në mend, steroidet (p.sh. prednizoni) kanë efekte anësore serioze kur merren për periudha të gjata kohore.

Agjentë që kursejnë steroid-terapinë

Për sëmundjet inflamatore, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju kërkojë të merrni një medikament që kursen steroid (p.sh. metotreksat për artritin reumatoid) në fillim të kursit tuaj të trajtimit për të reduktuar përdorimin e prednizonit dhe për të ndihmuar në menaxhimin afatgjatë të sëmundjes.

Vitamina D

Trajtimi i osteomalacisë kërkon kthimin e problemit themelor – për shembull, rikthimin e mungesës së vitaminës D me plotësimin e vitaminës D me recetë.

Antibiotik/Anti-viral/Anti-fungal/Anti-parazit

Nëse jeni duke diagnostikuar me pymyositis, është e nevojshme drenimi i muskujve të infektuar (nëse është e mundur) dhe antibiotikët. Po kështu, mialgjitë sistemike të shkaktuara nga një infeksion kërkojnë trajtimin e fajtorit themelor – qoftë ky një bakter, virus, kërpudhat ose parazit.

Lëngjet dhe dializa

Hidratimi dhe mbushja e elektroliteve me lëngje intravenoze (nëpërmjet venës) janë jetike për trajtimin e rabdomiolizës. Në raste të rënda, nëse funksioni i veshkave është i dëmtuar, mund të nevojitet dializë e përkohshme.

Terapitë plotësuese dhe alternative

Terapitë plotësuese dhe alternative përdoren zakonisht për të lehtësuar simptomat e fibromialgjisë dhe sindromës së lodhjes kronike. Disa nga këto terapi përfshijnë: tai chi, masazh, meditim.

Së fundmi, një terapi tjetër alternative e quajtur injeksion në pikën e nxitjes përdoret ndonjëherë për të trajtuar sindromën e dhimbjes miofasciale.

Terapi fizike

Masazhi dhe një lloj terapie e veçantë e quajtur spray-and-stretch përdoret zakonisht për të trajtuar sindromën e dhimbjes miofasciale. Terapia fizike, veçanërisht një plan që është i përshtatur për kufijtë fizikë unikë të një personi, mund të këshillohet për një person me fibromialgji ose sindromë të lodhjes kronike.

Kirurgjia

Kirurgjia zakonisht nuk nevojitet për të trajtuar dhimbjet e muskujve, përveç disa diagnozave serioze. Për shembull, piomioziti kërkon drenim kirurgjik të abscesit dhe sindroma akute compartment kërkon një fasciotomi – një procedurë në të cilën lëkura dhe fascia që mbulon ndarjen pritet të hapet për të lehtësuar presionin.

Parandalimi

Ndërsa nuk mund të parandaloni të gjitha llojet e dhimbjeve dhe dhimbjeve të muskujve, ju mund të parandaloni disa – veçanërisht tendosjet, ngërçet dhe (për vrapuesit) sindromën kronike të ndarjes:

• Vraponi në një sipërfaqe të butë, si bari ose shtigje, në krahasim me sipërfaqet e forta, si betoni.
• Vishni shtresa këpucësh me jastëk (ortoza).
• Mos harroni të ngroheni përpara se të bëni stërvitje dhe të ftoheni më pas.
• Kaloni në sporte me ndikim të ulët si noti ose çiklizmi.
• Qëndroni të hidratuar (konsideroni një pije me elektrolit ose marrjen e një tablete elektrolite, e cila përmban kalium, magnez dhe kalcium).

Këshillë

Nëse dhimbja e muskujve nuk u përgjigjet medikamenteve pa recetë, atëherë relaksuesit e muskujve mund të jenë një opsion i mirë trajtimi për të lehtësuar spazmat e muskujve. Për rezultate më të mira, relaksuesit e muskujve duhet të shihen si pjesë e një plani trajtimi që mund të përfshijë shtrirje të lehtë, terapi fizike dhe stërvitje – jo trajtimin e vetëm.

Si gjithmonë, mos hezitoni të diskutoni me mjekun tuaj për barnat dhe planin gjithëpërfshirës të shëndetit të muskujve. Një kuptim i fortë i opsioneve tuaja terapeutike është një mbrojtje e fortë kundër dhimbjes së muskujve tuaj. /Telegrafi/

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Ilaçi më i mirë shtëpiak për veshka: Të gjithë përbërësit me siguri i keni në shtëpi!

Ilaçi më i mirë shtëpiak për veshka: Të gjithë përbërësit me siguri i keni në shtëpi!

Kalo në kategori