Aksionet amerikane kanë parë gjysmën e tyre më të keqe të vitit që nga viti 1970, ndërsa shqetësimet rriten se si hapat për të frenuar inflacionin do të ndikojnë në rritjen ekonomike.

Në gjashtë muajt e fundit, indeksi standard S&P 500 ra me 20.6 për qind ndërsa indekset e tjera kryesore amerikane gjithashtu ranë ndjeshëm.

Aksionet në Mbretërinë e Bashkuar, Evropën kontinentale dhe Azinë gjithashtu kanë pësuar humbje të mëdha, raporton bbc.

Ajo vjen ndërsa bankat qendrore në mbarë botën po përpiqen të frenojnë kostot e larta të jetesës, me çmimet e mallrave thelbësore si ushqimi dhe karburantet në rritje.

Disa ekonomistë presin që SHBA, e cila është ekonomia më e madhe në botë, të hyjë në një recesion që në fillim të këtij viti, ndërsa normat e interesit vazhdojnë të rriten.

Një tjetër indeks i madh i aksioneve amerikane, Dow Jones Industrial Average, ra me më shumë se 15 për qind në gjysmën e parë të këtij viti, rënia më e madhe për periudhën që nga viti 1962.

Në të njëjtën kohë, Nasdaq Composite i fokusuar në teknologji humbi pothuajse 30 për qind, duke shënuar rënien e tij më të madhe të përqindjes për gjysmën e parë të vitit.

Ndryshe, Rezerva Federale amerikane gjatë muajit të kaluar, njoftoi rritjen e saj më të madhe të normës në gati 30 vjet, teksa rriti luftën e saj për të frenuar rritjen e çmimeve të konsumit. /Telegrafi/