Simptomat e kancerit të zorrëve shpesh nënvlerësohen si kushte të tjera, me ndryshime në zakonet e tualetit dhe madje edhe dhimbje stomaku që i atribuohen gjërave si stresi ose sindroma e zorrës së irrituar (IBS)

Por ka simptoma kryesore për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm dhe një afat kohor kur duhet të flisni me një mjek.

Kur mendoni për kancerin, mund të mendoni të ndiheni shumë keq, të keni dhimbje të forta dhe madje të vini re një gungë. Megjithatë, kanceret si kanceri i zorrëve mund të kalojnë pa u vënë re për muaj të tërë, duke u paraqitur me simptoma më të lehta që mund të mos i lidhni me një sëmundje kaq të rëndë.

Reklama

Kanceri i zorrëve është një term i përgjithshëm për kancerin që fillon në zorrën e trashë – por në varësi të vendit ku fillon ai mund të quhet kancer i zorrës së trashë ose rektal.

Reklama

Ka edhe faktorë të tjerë rreziku, duke përfshirë të qenit mbipeshë, ngrënia e një diete të pasur me mish të kuq ose të përpunuar, pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit.

Historia familjare mund të jetë gjithashtu një rrezik pasi nëse keni një të afërm të ngushtë – si nënë, baba, vëlla ose motër – i cili ka zhvilluar kancer në zorrë nën moshën 50 vjeç, atëherë jeni në një rrezik më të madh gjatë jetës për të zhvilluar këtë gjendje.

Reklama

Pra, për cilat simptoma duhet të keni parasysh dhe kur duhet të flisni me mjekun tuaj?

Vlen të kihet parasysh se simptomat e mëposhtme nuk tregojnë gjithmonë kancerin e zorrëve dhe nëse në ndonjë moment jeni të shqetësuar, duhet të bëni një takim me mjekun tuaj të përgjithshëm.

Reklama

NHS thotë se më shumë se 90 për qind e njerëzve me kancer të zorrëve kanë një nga kombinimet e mëposhtme të simptomave:

▪ një ndryshim i vazhdueshëm në zakonin e jashtëqitjes – me derdhje më të lirshme dhe më të rrjedhshme dhe ndonjëherë dhimbje barku.
▪ gjak në jashtëqitje pa simptoma të tjera të grumbujve (hemorroide) – kjo e bën të pamundur që shkaku të jetë hemorroidet
▪ dhimbje barku, parehati ose fryrje të barkut të shkaktuara gjithmonë nga të ngrënit

Reklama

Kanceri i zorrëve në Mbretërinë e Bashkuar shton tre simptoma të tjera në listë. Këto janë:

▪ humbje peshe e pashpjegueshme
▪ lodhje ekstreme pa ndonjë arsye të dukshme
▪ një dhimbje ose gungë në bark

Këto simptoma mund të shkaktohen edhe nga probleme të tjera shëndetësore – të cilat mund të ia vlen të kontrollohen pavarësisht.

Reklama

Për shembull, gjaku në jashtëqitje, kur shoqërohet me dhimbje ose dhimbje, shkaktohet më shpesh nga grumbujt (hemorroidet), një ndryshim në zakonin e zorrëve ose dhimbje barku zakonisht shkaktohet nga diçka që keni ngrënë.

Një ndryshim në zakonin e zorrëve për të shkuar më rrallë, me pirje më të forta, zakonisht nuk shkaktohet nga ndonjë gjendje serioze – mund të ia vlen të provoni laksativë përpara se të shkoni te mjeku i përgjithshëm.

Reklama

Pra, kur duhet të bëni vizitë te mjeku?

Çdo ndryshim në zakonet e zorrëve, gjaku në jashtëqitje ose dhimbje të vazhdueshme duhet të merren më seriozisht me kalimin e moshës.

Nëse keni pasur ndonjë nga simptomat e mësipërme për tre javë ose më shumë, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm.

Reklama

Më pas do të ekzaminoheni, i cili mund të jetë si më poshtë:

▪ Barku dhe fundi juaj ekzaminohen për të kontrolluar për ndonjë gunga
▪ Një test gjaku i organizuar për të kontrolluar për gjëra të tilla si anemia nga mungesa e hekurit që mund të tregojë nëse keni gjakderdhje në zorrë
▪ Një test në spital për të përjashtuar ndonjë shkak serioz të simptomave tuaja

Reklama

NHS këshillon nëse simptomat tuaja vazhdojnë edhe pasi të keni vizituar mjekun tuaj të përgjithshëm, të rezervoni një takim tjetër në mënyrë që të mund të ndërmerren testime më të plota në spital.

Depistimi për kancerin e zorrëve

Për shkak se kanceri i zorrëve ka më shumë gjasa të prekë ata të moshës 60 vjeç e lart – një program shqyrtimi ekziston në Angli.

Reklama

Ata të moshës 60 deri në 74-vjeç, të cilët janë të regjistruar me një mjek të përgjithshëm në Angli, do të marrin një komplet testi shtëpiak për depistimin e kancerit të zorrëve çdo dy vjet.

Si trajtohet kanceri?

Reklama

Kanceri i zorrëve mund të synohet me një sërë trajtimesh, bazuar në atë se ku është kanceri juaj dhe sa larg është përhapur. NHS shpjegon se trajtimet kryesore janë:

▪ Kirurgjia – hiqet pjesa kancerogjene e zorrëve; është mënyra më efektive për të kuruar kancerin e zorrëve dhe në shumë raste është gjithçka që ju nevojitet
▪ Kimioterapia – ku ilaçi përdoret për të vrarë qelizat e kancerit
▪ Radioterapia – ku rrezatimi përdoret për të vrarë qelizat e kancerit
▪ Terapitë e synuara – një grup më i ri ilaçesh që rrit efektivitetin e kimioterapisë dhe parandalon përhapjen e kancerit.

Reklama