Gati tre milionë punëtorë të Bashkimit Evropian nuk mund të përballojnë ngrohjen e shtëpive të tyre në mes të rritjes së çmimeve të energjisë, thuhet në një studim i ri, duke shtuar se 15 për qind e të varfërve nuk kanë para të mjaftueshme për të përdorur këtë shërbim.

Çmimet me shumicë të gazit dhe energjisë elektrike janë rritur në të gjithë Evropën, duke rritur perspektivën e rritjes së faturave tashmë të larta të shërbimeve dhe dhimbje të mëtejshme për njerëzit që pësuan një goditje financiare gjatë pandemisë COVID-19.

“Ka miliona punëtorë me pagesë të ulët në Evropë të cilët duhet të zgjedhin midis ngrohjes së shtëpisë ose ushqimit të duhur të familjes ose pagimit të qirasë pavarësisht punës me orar të plotë. Fatkeqësisht, rritja e çmimeve të energjisë do të thotë që edhe më shumë njerëz përballen me kthimin nga puna e një dite ose nate e gjatë në një shtëpi të ftohtë këtë dimër dhe fëmijët e tyre duke bërë detyrat e shtëpisë në të ftohtë”, tha zëvendëssekretarja e përgjithshme e Konfederatës Sindikale Evropiane (ETUC), Esther Lynch.

Çmimi gazit natyror këtë dimër pritet të jetë më i larti në dekadën e fundit Çmimi gazit natyror këtë dimër pritet të jetë më i larti në dekadën e fundit

ETUC i ka bërë thirrje Brukselit të prezantojë një “prag të mirësjelljes” në një projekt-direktivë për pagën minimale. Konfederata tha se 20 anëtarë të BE-së aktualisht kanë paga minimale statusore që bien nën ato nivele.

Raporti tregon se kjo prek 2 milionë e 713 mijë e 578 evropianë. /Telegrafi/