LAJMI I FUNDIT:

Rrëfimi i ‘Burdushit’ për akuzën për mashtrim

Rrëfimi i ‘Burdushit’ për akuzën për mashtrim

Hysri Peqani, i njohur në opinion si “Burdushi”, ka dalë sot para Gjykatës së Prizrenit për t’u përballur me akuzën për veprën penale – mashtrim.

Në seancën e sotme, i akuzuari u është përgjigjur pyetjeve të mbrojtësit të tij, avokatit Skender Morina, dhe të prokurorit të shtetit.


Gjatë deklarimit të tij lidhur me akuzat e Prokurorisë së Prizrenit, Hysri Peqani tha se që nga mosha 13 vjeçare, pra afër 36 vite, e ushtron profesionin e “mjekut”, ndërsa në Prizren ka rreth 26 vite.

“Jam i licencuar sipas ligjit për veprimtarinë të mjekësisë sociale, dhe një tjetër që quhet si  shërbim për këshillëdhënie. Që nga viti 2005 i paguaj obligimet tatimore ndaj shtetit”, tha i pandehuri.

Rreth pacientëve të tij, “Burdushi” tha se të gjithë shkojnë me dëshirën e tyre tek ai, “ndërsa i dëmtuari në këtë proces gjyqësor asnjëherë nuk m’i ka dhënë shumën prej 2.000 euro”.

Ndërsa në pyetjen e avokatit se a ka ndodhur që dikush tjetër të ankohet për punën e tij, Hysri Peqani tha se “sipas statistikave dhe librave që i kam regjistruar që nga viti 1994, sigurisht që del shuma e numrit të njerëzve rreth 5 milionë njerëz deri më tani, ndërsa rasti i parë i ankesës ka ndodhur në vitin 2013-2014, pasi që kam pasë shumë emisione dhe debate, dhe grupet islamike- xhihadiste janë munduar që çdoherë të më mposhtin dhe të ma humbin imazhin e punës”.

Prokurori i shtetit pyetje e tij i drejtoi lidhur me aktivitetin dhe lidhur me atë se a posedon licencë adekuate për ushtrimin e funksionit dhe aktivitetit të tij.

Saktësisht pyetjet e prokurorit të shtetit ishin nëse i akuzuari posedon ndonjë titull shkencor apo akademik për punën që e bën dhe se a ka aplikuar pranë institucioneve relevante ndonjëherë për t’u pajisur me licencë për punën që e ushtron.

Prokurori, po ashtu, e pyeti “Burdushin” edhe lidhur me palën e dëmtuar në këtë proces gjyqësor.

“Mjekësia alternative në Kosovë nuk ekziston, dhe se që nga viti 2005 deri në vitin 2010 në Ministrinë e Shëndetësisë, në arkivat e Ministrisë janë letrat, ku kam bërë kërkesa të rregullta dhe i kam dorëzuar video-incizime me falënderime nga ata që janë shëruar”, u përgjigj i akuzuari.

Më tutje, Hysri Peqani foli për numrin e pacientëve.

“Për sa i përket numrit të pacientëve, kur është kohë sezone apo kur paraqitem në ndonjë emision, tek unë numri i pacientëve arrin 50-200 pacientë ditorë. Sipas besimit dhe punës që e bëj, njerëzit vijnë me vullnet të lirë, nga të gjitha kategoritë e njerëzve dhe të të gjitha feve dhe asnjëri prej tyre nuk është ankuar”, shtoi i akuzuari për mashtrim.

Gjyqtari i rastit, Mehmet Ndrecaj, caktoi datën 19 nëntor për dhënin e fjalës përfundimtare.

Sipas aktakuzës së Prokurorisë, “Burdushi” akuzohet se nga data 20.06.2014 deri me 12.08.2014 në Prizren, duke i fshehur faktet dhe me qëllim të përfitimit të kundërligjshëm të dobisë pasurore për vete apo për personin tjetër, ose për t`i shkaktuar dëm material personit tjetër, e mashtron apo vazhdon lajthimin e të dëmtuarit.

Sipas pretendimeve të Prokurorisë, në këtë proces i akuzuari “Burdushi ” si mjek popullor, merret vesh me tashmë të dëmtuarin që t`ia shërojë një anëtar të familjes që vuante nga depresioni.

Sipas aktakuzës, marrëveshja ishte që ‘Burdushi” ta shëronte anëtarin e tashmë të dëmtuarit sipas Prokurorisë në kompensim të një shume prej 2 mijë euro, por që pas kalimit të një kohe pacienti nuk ka shfaqur shenja shërimi. Dhe si rrjedhojë këtu i akuzuari ”Burdushi”, të dëmtuarin e vë në lajthitje dhe mashtrim, duke i shkaktuar dëm material, theksohet në aktakuzën e Prokurorisë Themelore të Prizrenit.

Me këtë sipas aktakuzës i njëjti ka kryer veprën penale të mashtrimit.

Sipas Kodit Penal të Kosovës, për veprën penale të mashtrimit sikurse në aktakuzë, nëse gjatë gjykimit vërtetohen faktet se i njëjti ka kryer veprën penale si në aktakuzë, Kodi penal parasheh dënim me gjobë dhe me burgim prej tre (3) muaj deri në tre (3) vjet.

Në trend Lajme

Më shumë
Prishtina pajiset me 100 biçikleta, por kryeqyteti ende nuk ka nisur me krijimin e stacioneve se ku do të vendosen

Prishtina pajiset me 100 biçikleta, por kryeqyteti ende nuk ka nisur me krijimin e stacioneve se ku do të vendosen

Lajme
Mbushte pishinën nga gypi ilegal, shkyçet një shtëpi nga shërbimet e ujësjellësit

Mbushte pishinën nga gypi ilegal, shkyçet një shtëpi nga shërbimet e ujësjellësit

Lajme
Aksidenti tragjik me tre të vdekur në Venecia, dy nga viktimat janë shqiptarë

Aksidenti tragjik me tre të vdekur në Venecia, dy nga viktimat janë shqiptarë

Lajme
Tahiri: Mashtrimi i qeverisë me pagat në sektorin publik vazhdon të dekonspirohet

Tahiri: Mashtrimi i qeverisë me pagat në sektorin publik vazhdon të dekonspirohet

Lajme

"Masakra e Mejës", prokurorja Hajdari: Në aktakuzë janë 53 persona, vranë 370 civilë dhe tentuan të fshehin krimet në Serbi

Lajme
Arratiset nga burgu italian ‘mbreti’ shqiptar i drogës, Dorian Petoku, pjesë e grupit “Diabolik”

Arratiset nga burgu italian ‘mbreti’ shqiptar i drogës, Dorian Petoku, pjesë e grupit “Diabolik”

Lajme
Kalo në kategori