A e shihni ndonjëherë veten duke luftuar me lotët kur ndiheni emocional dhe të mbingarkuar? Mos u shqetësoni më dhe lërini ato lot të shkojnë

Ekziston një mënyrë e natyrshme për të lehtësuar dëshpërimin dhe për të nxitur humbjen e peshës.

Studimet tregojnë se emocionet me intensitet të lartë rrisin kortizolin, një hormon stresi që mund të çojë në rritjen e dhjamit të barkut nëse nuk lirohet. Akti i të qarit i siguron trupit një rrugëdalje për të çliruar hormonet e stresit dhe toksinat e lidhura.

Trupat tanë natyrshëm prodhojnë tre lloje lotësh: refleks, bazal dhe emocional. Lotët refleks prodhohen kur sytë janë të ekspozuar ndaj irrituesve dhe mbeturinave. Lotët bazale prodhohen vazhdimisht për të siguruar sytë me vajosje adekuate.

Reklama
Reklama

Dr. William Frey, një biokimist, zbuloi se lotët refleks përbëhen nga 98 përqind ujë. Kur lotët emocionalë u testuan, lotët përmbanin jo vetëm ujë, por edhe hormone të stresit.

Këto rezultate mbështesin idenë se lotët janë valvula natyrale e çlirimit të trupit për akumulimet e stresit dhe toksinave të tij.

E qara jo vetëm që mund të ndihmojë në zvogëlimin e stresit, hormoneve që shkaktojnë peshë, trishtim dhe pikëllim, por gjithashtu mund të ndihmojë në shprehjen e gëzimit.

Kështu që herën tjetër që do të keni dëshirë të qani, bëjeni për një shëndet më të mirë.

Burimi: Psychology Today, Living

Reklama