LAJMI I FUNDIT:

Pse dhemb supi juaj?

Pse dhemb supi juaj?
Dr. Besim Demolli, reumatolog

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Supi ka një gamë të gjerë dhe të gjithanshme të lëvizjes. Kur diçka nuk shkon mirë me shpatullën tuaj, ajo pengon aftësinë tuaj për të lëvizur lirshëm dhe mund të shkaktojë shumë dhimbje.


• Nëse krahu juaj ju dhemb, mund të ketë një numër të madh arsyesh PSE për të cilat konsulta me mjekun tuaj është e DOMOSDOSHME!
• Dhimbja e krahut zakonisht përshkruhet si dhimbje, siklet ose ngurtësi që ndodh diku nga shpatullat tuaja deri te gishtat në njërën ose të dy krahët. Më shpesh, është shkaktuar nga një dëmtim ose përdorim i tepërt. Por ka shumë shkaktarë të tjera shëndetësore që mund të shkaktojnë dëmtimin e krahut tuaj.
• Dhimbja në krahun tuaj të majtë mund të lidhet me një sëmundje të zemrës. Angjina, e cila është shkaktuar nga ulja e rrjedhjes së gjakut në zemër, mund të shkaktojë dhimbje në krahun tuaj.
• Ndonjëherë, mund të gjurmoni dhimbjen e krahut në një dëmtim sportiv ose thjesht duke e përdorur atë shumë. Herë të tjera, një shkak tjetër mund të jetë fajtor. Këtu janë disa shkaqe të tjera të mundshme:
• Nëse krahu juaj fillon të dhemb menjëherë pas një dëmtimi fizik, ju mund ta keni thyer atë. Ju gjithashtu mund të keni ënjtje, mavijosje, mpirje ose dobësi. Konsultojeni menjëherë mjekun tuaj në mënyrë që krahu juaj të shërohet si duhet.
• Një dëmtim mund të shkaktojë dëmtime të muskujve tuaj (një tendosje) ose ligamenteve tuaja (një ndrydhje). Simptomat përfshijnë dhimbje, ënjtje, mavijosje, dobësi dhe spazma të muskujve. Të dy gjendjet zakonisht do të shërohen vetë, por nëse simptomat tuaja janë të forta, duhet të konsultoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.
• Tendiniti: Kjo ndodh kur tendinat në shpatullën ose krahun tuaj bëhen të inflamuara/përflakura. Ato janë grupe indesh që lidhin muskujt me kockat. Një shembull i tendinitit është “bërryli i tenisit”. Mund të ndjeni dhimbje në shpatullën, bërrylin ose dore. Mund të jetë rezultat i një dëmtimi ose – më shpesh – i përdorimit të tepruar.
• Lëndimi i manshetës rrotulluese: Kjo pjesë e shpatullave tuaja përbëhet nga muskuj dhe tendina. Kjo lejon që shpatulla e juaj të lëvizë ose të qëndrojë në vend. Ndërsa ne plakemi, tendinat në manshetën rrotulluese fillojnë të konsumohen ose të shqyhen. Nëse keni një punë ku bëni lëvizje të sipërme pa pushim, edhe ju mund ta dëmtoni atë. Simptomat variojnë nga një dhimbje e shurdhër dhe dobësi në krahun tuaj deri në dhimbje të forta, të vazhdueshme. Nëse dyshoni për një dëmtim të manshetës rrotulluese, vizitoni mjekun tuaj. Ju mund të keni nevojë për terapi fizike.
• Sindroma e tunelit karpal: Bërja e të njëjtave lëvizje pa pushim me kyçin tuaj mund të shkaktojë dëmtime të nervit kryesor në dorën tuaj. Mund të çojë në mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, dobësi dhe dhimbje.
• Në disa raste, ju nuk mund të gjurmoni dhimbjen e krahut tuaj në dëmtime fizike ose përdorim të tepruar. Mund të shkaktohet nga arteriet e sëmura në pjesën e sipërme të trupit tuaj. Mund të jetë gjithashtu rezultat i stresit, një ilaçi të ri ose një gjendje tjetër mjekësore, duke përfshirë:
• Komprsioni i nervit: Kjo ndodh kur kockat ose indet në shpatullën, qafën ose bërrylin tuaj shtypin dhe komprimojnë një nerv. Shkakton dhimbje, mpirje, dobësi dhe ndjesi shpimi gjilpërash.
• Hernia diskale: Këto janë jastekë të vegjël midis kockave të forta (rruazave) që përbëjnë shtyllën kurrizore. Ato lejojnë që shpina juaj të përkulet ose të përkulet. Nëse një nga disqet në qafën tuaj çahet, mund të shkaktojë një dhimbje djegieje, mpirje, dobësi dhe ndjesi shpimi gjilpërash ose djegie në krahët tuaj.
• Sëmundjet autoimune: Nëse keni një nga këto sëmundje, sistemi natyror i mbrojtjes së trupit tuaj (sistemi imunitar) sulmon vetveten. Disa nga këto – si artriti reumatoid, lupusi dhe sindroma e Sjogren – mund të shkaktojnë dhimbje në qafë, krahë, bërryla, kyçe dhe duar.

Diagnostifikimi i dhimbjes së krahut

Mjeku juaj së pari do të duhet të diagnostikojë shkakun themelor të dhimbjes për ta trajtuar atë. Ata së pari do të kryejnë një anamnezë të mirëfilltë dhe ekzaminim fizik, duke ju pyetur për aktivitetin tuaj, dëmtimet e mundshme dhe simptomat.

Bazuar në simptomat tuaja, testet e mëposhtme mund të ndihmojnë mjekun tuaj të bëjë një diagnozë:

• Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të ngritni krahët ose të bëni lëvizje të tjera të thjeshta për të vlerësuar gamën tuaj të lëvizjes. Kjo mund t’i ndihmojë ata të identifikojnë vendndodhjen dhe shkakun e dëmtimeve ose dhimbjeve të mundshme.
• Testet e gjakut mund të ndihmojnë mjekun tuaj të zbulojë disa gjendje që mund të shkaktojnë dhimbje në krah, të tilla si diabeti, ose gjendje të caktuara që shkaktojnë inflamacion të nyjeve.
• Rrezet X mund të ndihmojnë mjekun tuaj të diagnostikojë kockat e thyera ose të fraktura.
• Nëse mjeku juaj mendon se dhimbja juaj në krah është e lidhur me komplikime të mundshme të zemrës, ata mund të urdhërojnë teste për të vlerësuar se si funksionon zemra juaj dhe për të vlerësuar rrjedhën e gjakut nëpër zemrën tuaj.
• Ekografitë përdorin valë zanore me frekuencë të lartë për të marrë një imazh të pjesës së brendshme të trupit. Ato mund të ndihmojnë mjekun tuaj të zbulojë problemet me nyjet, ligamentet dhe tendinat.
• Mjeku juaj mund të urdhërojë MRI dhe CT skanime për të marrë një imazh më të detajuar të indeve të buta dhe kockave. Kjo mund t’i ndihmojë ata të zbulojnë problemet.

Kur dhimbja e krahut është një urgjencë

Shumica e kohës dhimbja e krahut nuk është një shenjë e një urgjence mjekësore. Në shumë raste, ju mund të trajtoni dhimbjen e krahut me mjete juridike në shtëpi. Sidoqoftë, duhet të merrni urgjencë mjekësore në disa raste.

Simptoma të tjera të një sulmi në zemër përfshijnë: dhimbje ose presion në gjoks, dhimbje në shpinë, qafë ose në pjesën e sipërme të trupit, marramendje, mendjelehtësi, nauze, gulçim.

Ju gjithashtu duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor ose të vizitoni dhomën tuaj më të afërt të urgjencës nëse dyshoni se dhimbja e krahut tuaj është për shkak të një thyerje të krahut.

Simptoma të tjera të një krahu të thyer përfshijnë: dhimbje të forta, të mprehta, deformime të dukshme, fizike, si krahu ose dore që ngrihen në një kënd, duke mos qenë në gjendje të përkulem ose të kthejmë krahët, duart ose gishtat

Trajtimet për dhimbjen e krahut

Trajtimet për dhimbjen e krahut do të ndryshojnë nga shkaku dhe ashpërsia e dhimbjes së krahut tuaj.

Trajtimet për dhimbjen e krahut mund të përfshijnë sa vijon:

• Barnat kundër dhimbjes. Për disa raste, dhimbja në krah mund të jetë aq e fortë sa që mjeku juaj do të përshkruajë barna kundër dhimbjes.
• Medikamente anti-inflamatore. Për dhimbjen për shkak të inflamacionit, barnat anti-inflamatore si kortikosteroidet mund të ndihmojnë në zvogëlimin e shkakut themelor dhe dhimbjes pasuese. Barnat anti-inflamatore janë në dispozicion si barna orale, injeksione dhe intravenoze.
• Terapi fizike. Ju mund të keni nevojë të trajtoni disa dhimbje në krah me terapi fizike, veçanërisht kur keni një distancë të kufizuar të lëvizjes.
• Kirurgjia. Në raste të rënda të dhimbjes së krahut, operacioni mund të jetë i nevojshëm. Shembujt përfshijnë ligamentet e këputura dhe kockat e thyera.
• Medikamentet shtëpiake
• Përveç barnave që mjeku juaj mund t’ju përshkruajë për dhimbjen e krahut, ju mund të përdorni një shumëllojshmëri të trajtimeve në shtëpi.

Shembuj të mjeteve mund të aplikoni në kushte shtëpie për dhimbjen e krahut përfshijnë:

Pushoni

Ndonjëherë, e gjithë trupi ka nevojë për pushim. Pushoni zonën me dhimbje dhe shmangni ushtrimet dhe lëvizjet e fuqishme.

Akull

Tek lëndimet, akullit shpesh mund të ndihmojnë në uljen e ënjtjes dhe inflamacionit. Përdorni një pako akulli, të mbuluar në një peshqir, për 20 minuta në të njëjtën kohë në zonën e dhimbshme. Prisni të paktën një orë midis paketave të akullit. Blini pako akulli.

Barnat pa recetë (OTC)

Nëse nuk doni të caktoni një takim për të parë mjekun tuaj dhe dhimbja juaj është e lehtë, barnat kundër dhimbjes OTC si aspirina ose ibuprofen mund të ndihmojnë në trajtimin e shqetësimit tuaj. Mos i përdorni këto barna për më gjatë sesa përdorimi i rekomanduar i tyre.

Masazha

Mbështjellja e zonës ku po përjetoni dhimbje me një fashë elastike ose mbajtëse mund të ndihmojë në zvogëlimin e ënjtjes dhe t’ju parandalojë të zgjasni një artikulacion shumë larg, duke inkurajuar shërimin. Blini një fashë elastike dhe mbajtëse.

Lartësia

• Mbani krahun të ngritur për të ndihmuar në uljen e ënjtjes dhe dhimbjes.
• Nëse ndonjë nga këto mjete shëruese e përkeqëson dhimbjen tuaj, ndaloni menjëherë trajtimin në shtëpi dhe konsultohuni me mjekun tuaj.

Parandalimi i dhimbjes së krahut

Në shumë raste, dhimbja e krahut ndodh për shkak të një dëmtimi ose gjendje të parandalueshme. Ju mund të bëni sa më poshtë për të parandaluar dëmtimin dhe dhimbjen e krahut:
• Shtrijeni rregullisht, veçanërisht para se të ushtroni
• Sigurohuni që të keni formën e duhur për ushtrimet që po kryeni për të parandaluar dëmtimin
• Veshin pajisje mbrojtëse ndërsa luajnë sporte
• Qëndro në formë
• Ngritni me kujdes objektet

Nëse, megjithë përpjekjet tuaja më të mira, ende po përjetoni dhimbje në krah që është e vazhdueshme ose ndërhyn në rutinën tuaj të përditshme, vizitoni mjekun tuaj. Ata mund të përcaktojnë shkakun dhe të diskutojnë me ju opsionet më të mira të trajtimit.

/Telegrafi/

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Kur trupi ‘qan’ për ndihmë: Shtatë shenjat që tregojnë sasi të tepërt të hekurit në gjak

Kur trupi ‘qan’ për ndihmë: Shtatë shenjat që tregojnë sasi të tepërt të hekurit në gjak

Shëndetësi
Kalo në kategori