Aktorja e serialit “Girls”, Lena Dunham, në muajin shkurt të këtij viti e kishte bërë publik lajmin se po vuan nga probleme serioze shëndetësore.

Reklama

Pas ndërhyrjes kirurgjike për heqjen e mitrës, 32-vjeçarja i është nënshtruar një tjetër procedure mjekësore.

Lena Dunham (Foto: Mike Coppola/Getty Images for People.com/Guliver)

Ajo ka treguar se me vite të tëra është përballur me endometriozën (një sëmundje gjinekologjike), si pasojë e të cilës është dashur të operohet para një viti.

Lajmet për Lena Dunham Lajmet për Lena Dunham

Edhe pse mjekët ia kanë hequr gjithë mitrën, sëmundja e saj nuk është shëruar. Disa muaj më pas, ajo është shtruar sërish në spital për një tjetër procedurë mjekësore.


Endometrioza është një çrregullim i dhimbshëm, në të cilin indi që normalisht ndodhet brenda mitrës (në endometrium) rritet jashtë saj. Endometrioza më së shpeshti përfshin vezoret, tubat e fallopit dhe indin që ndodhet në pelvik.


Reklama

“I jam nënshtruar një operacioni dyorësh, në të cilin më është larguar vezorja e majtë, e cila më ka shkaktuar dhimbje nga formimi i tepruar i indit lidhor fibroz. Situata ishte e tillë saqë ecja me vështirësi, ndërsa në muajin e fundit, gjendja mu përkeqësua”.

Reklama

View this post on Instagram

Yesterday I had a two hour surgery to remove my left ovary, which was encased in scar tissue & fibrosis, attached to my bowel and pressing on nerves that made it kinda hard to walk/pee/vamp. Over the last month it got worse and worse until I was simply a burrito posing as a human. *** My mother took this picture after I spent 9 hours in the post op recovery area with v low blood pressure that the nurses were diligently monitoring. I was so out of it that I thought I looked sensually moody a la Charlotte Rampling (turns out it was more of a constipation vibe.) *** A lot of people commented on my last post about being too sick to finish promoting my show by saying my hysterectomy should have fixed it (I mean *should* is a weird one). That I should get acupuncture and take supplements (I do). That I should see a therapist because it’s clearly psychological (year 25 of therapy, y’all. These are the fruits!) But a big lesson I’ve learned in all of this is that health, like most stuff, isn’t linear- things improve and things falter and you start living off only cranberry juice from a sippy cup/sleeping on a glorified heating pad but you’re also happier than you’ve been in years. I feel blessed creatively and tickled by my new and improved bellybutton and so so so lucky to have health insurance as well as money for care that is off of my plan. But I’m simultaneously shocked by what my body is and isn’t doing for me and red with rage that access to medical care is a privilege and not a right in this country and that women have to work extra hard just to prove what we already know about our own bodies and beg for what we need to be well. It’s humiliating. *** My health not being a given has paid spiritual dividends I could never have predicted and it’s opened me up in wild ways and it’s given me a mission: to advocate for those of us who live at the cross section of physical and physic pain, to remind women that our stories don’t have to look one way, our pain is our gain and oh shit scars and mesh “panties” are the fucking jam. Join me, won’t you? *** 📷 @lauriesimmons

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on Oct 17, 2018 at 6:47am PDT

“Më kanë thënë se është dashur të operohem më herët dhe se histerektomia (ndërhyrja kirurgjike për largimin e mitrës) është dashur që t’i zgjidhë problemet e mia”.

“Disa mjekë besojnë se duhet të shkoj në akupunkturë, teksa të tjerët thonë se zgjidhja është në terapi, sepse problemi është psikologjik, ndërsa unë te psikologu shkoj qe 25 vite dhe këto janë rezultatet”, kishte shkruar aktorja në përshkrimin e fotografisë së publikuar në rrjetet sociale pas operacionit.

Reklama

Sëmundja e Dunham daton që nga rinia e saj. Për shkak të dhimbjeve menstruale, aktorja është operuar 11 herë. Kur asgjë tjetër nuk dha rezultate, ajo e largoi tërë mitrën. /Telegrafi/