LAJMI I FUNDIT:

Presidentja e shqetësuar për vendimin e ZRrE-së: Morën parasysh vetëm pjesërisht komentet tona

Presidentja e shqetësuar për vendimin e ZRrE-së: Morën parasysh vetëm pjesërisht komentet tona

Zyra e Presidentes së Republikës së Kosovës nuk pajtohet me vendimin e Zyrës së Rregullatorit të Energjisë për tarifat e energjisë elektrike për vitin tarifor 2022.

Reklama

Kjo pasi siç thonë ata, ZRrE ka marrë vetëm pjesërisht komentet e dërguara nga Zyra e Presidencës në Raportin Konsultativ të Zyrës së Rregullatorit për Energji mbi Shqyrtimin e Strukturës Tarifore për Konsumatorët e Rregulluar të Amvisërisë të Shërbyer nën FSHU.

Në një deklaratë për Telegrafin, nga Presidenca kanë deklaruar se “hezitimi për të rikthyer 3 bllok tarifa siç ka qenë praktika deri më vitin 2017, është një vendim kundër shpërndarjes akoma më të drejtë e më të barabartë të barrës së gjithmbarshme të shtrenjtimit të rrymës”.

“Zyra e Presidentes së Republikës së Kosovës shpreh shqetësimin e saj për faktin se vendimi final i Zyrës së Rregullatorit të Energjisë për tarifat e energjisë elektrike për vitin tarifor 2022 ka marrë parasysh vetëm pjesërisht komentet e dërguara nga ZPRK-ja në Raportin Konsultativ të Zyrës së Rregullatorit për Energji mbi Shqyrtimin e Strukturës Tarifore për Konsumatorët e Rregulluar të Amvisërisë të Shërbyer nën FSHU”, thuhet në deklaratën e ZPRK-së.

Sipas tyre, edhe pse rritja e tavanit të bllok tarifës nga 600 kWh në 800 kWh paraqet progres ne krahasim me propozimin fillestar, pasi që do të lehtësoj pjesërisht barrën e rritjes së çmimit të energjisë elektrike për qytetarët e Kosovës, hezitimi për të rikthyer 3 bllok tarifa siç ka qenë praktika deri më vitin 2017, është një vendim kundër shpërndarjes akoma më të drejtë e më të barabartë të barrës së gjithmbarshme të shtrenjtimit të rrymës.

Presidenca e Kosovës

“Për më tepër, një vendim i tillë do të kontribuonte drejtpërdrejt edhe në krijimin e incentivave shtesë për investim në masa të efiçiencës se energjisë, e që përfundimisht do të duhej të shndërrohej në objektiv kolektiv në vazhdën e zhvillimeve kombëtare e ndërkombëtare në sektorin e energjisë”, thuhet në deklaratë.

Presidenca dërgon komentet në ZRRE për strukturën e re tarifore
Lexo po ashtu Presidenca dërgon komentet në ZRRE për strukturën e re tarifore

Po ashtu, ata shtojnë se “Vendimmarrja inkluzive dhe vendosja  e konsultimit publik në qendër të politikave rregullatore efektive duhet të jetë gjithnjë parimi i marrjes së vendimeve strategjike të cilat ndikojnë drejtpërdrejt në mirëqenien qytetarëve”.

“Ritheksojmë që për ZPRK, objektiv kryesor mbetet respektimi i parimit të përballueshmërisë, qasjes së barabartë, dhe furnizimit të rregullt me energji elektrike. Nisur nga kjo, i bëjmë thirrje institucioneve relevante të prioritizojnë angazhimin strategjik në këtë drejtim”, thanë nga Presidenca për Telegrafin.

Po ashtu, ata i bëjnë thirrje ZRrE-së që në shqyrtimin e radhës të bazohet në strukturën e deritanishme tarifore e jo në rezultatet e rishikimit të jashtëzakonshëm tarifor.

“Përfundimisht, pavarësisht cilitdo skenar final të shqyrtimit të jashtëzakonshëm të tarifave, ZRRE-së i bëjmë thirrje që shqyrtimin e radhës të rregullt të tarifave ta bazoj duke u thirr në strukturën e deritashme tarifore dhe jo në rezultatet e rishikimit të jashtëzakonshëm tarifor”, thonë ata.

Mbledhja e Zyrës së Rregullatorit të Energjisë

Ndryshe, të martën Bordi i Zyrës së Rregullatorit të Energjisë (ZRrE) në mbledhjen e saj të fundit ka miratuar tarifat e reja të energjisë elektrike për të gjithë ata që harxhojnë më shumë se 800kËh.

Sipas ZRrE-së, të gjithë konsumatorët që shpenzojmë më shumë se kjo bllok tarifë do të paguajnë me dy çmime të reja.

“Vendosja e bllok tarifave nuk është diskriminues. Disa nga komentet kanë qenë se a duhet të jetë rritje lineare. ZRrE-ja konstaton se pa një mbështetje nuk mund t’i arrij synimet. ZRrE propozon që blloku të zhvendoset në 800kWh, me dy tarifa prej 12.5 cent dhe 5.9 cent. Të gjithë konsumatorët komercial dhe të amvisëritë, ZRrE-ja propozon që për 800kWh të ketë zero rritje”, është thënë nga Departamenti i Tarifave të ZRrE-së, shkruan Telegrafi.

Presidenca dërgon komentet në ZRRE për strukturën e re tarifore
Lexo po ashtu Presidenca dërgon komentet në ZRRE për strukturën e re tarifore

Pra, konsumatorët mbi këtë bllok do të kenë tarifën e lartë prej 12.5 cent dhe 5.9 cent për tarifën e ulët, ndërsa ata që shpenzojnë deri në 800kËh, tarifa e lartë do të jetë 6.75 cent e ajo e ulëta prej 2.89 cent.

Në lidhje me shtrenjtimin e tarifave të rrymës, komente në ZRrE kanë dërguar Presidenca e Kosovës, Ministria e Financave, Ministria e Ekonomisë, Lëvizja Vetëvendosje, Lidhja Demokratike e Kosovës dhe Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës.

ZRRE-ja miraton tarifat e reja të rrymës, bllok tarifa zhvendoset në 800kWh
Lexo po ashtu ZRRE-ja miraton tarifat e reja të rrymës, bllok tarifa zhvendoset në 800kWh

Rreth dhjetë ditë më parë, Zyra e Presidentes së Kosovës njofton se ka dërguar komentet në Raportin Konsultativ të Zyrës së Rregullatorit për Energji (ZRRE) mbi Shqyrtimin e Strukturës Tarifore për Konsumatorët e Rregulluar të Amvisërisë të Shërbyer nën FSHU.

Sipas tyre, në këtë dokument janë dhënë rekomandime konkrete të cilat do të rezultonin me respektim të parimit të mosdiskriminimit, përballueshmërisë, qasjes së barabartë dhe furnizimit të rregullt me energji. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Premiera e Transformers: Rise of the Beasts në CineStar Megaplex mblodhi një numër të madh të njerëzve!

Premiera e Transformers: Rise of the Beasts në CineStar Megaplex mblodhi një numër të madh të njerëzve!

Cinestar
Art House organizon konferencën e parë për digjitizimin dhe digjitalizimin e dokumenteve

Art House organizon konferencën e parë për digjitizimin dhe digjitalizimin e dokumenteve

Art House
Bursa për studentë nga Kosova nga CITY College, Kampusi i Evropës i Universitetit të York-ut

Bursa për studentë nga Kosova nga CITY College, Kampusi i Evropës i Universitetit të York-ut

CITY College
Qytetari tregon tavolinën e ushqimit të mbushur me produkte cilësore vendore

Qytetari tregon tavolinën e ushqimit të mbushur me produkte cilësore vendore

Ekonomi
A ju besohet se këto fotografi janë realizuar në Kosovë? Mahnituni nga dizajni i jashtëm dhe i brendshëm i Renault Austral

A ju besohet se këto fotografi janë realizuar në Kosovë? Mahnituni nga dizajni i jashtëm dhe i brendshëm i Renault Austral

Auto Mita
Tri dekada plot sukses dhe arritje për Alba qeramika

Tri dekada plot sukses dhe arritje për Alba qeramika

Albaqeramika
Kalo në kategori