Presidenti Stevo Pendarovski, në kuadër të pjesëmarrjes së tij në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, mbajti fjalim në panelin “Në mbrojtje të Evropës”, në të cilin Andzhej Duda, Presidenti i Republikës së Polonisë, Gitanas Nauseda, Presidenti i Republikës Lituania, dhe Jose Manuel Alvarez Bueno, Ministër i Punëve të Jashtme, BE dhe Bashkëpunim të Spanjës dhe Svetlana Tsikhanouskaya – udhëheqëse e Forcave Demokratike të Bjellorusisë.

Presidenti Pendarovski vlerësoi se përkundër luftës në Ukrainë, sfidat dhe shumëfishimi i krizës inkurajojnë solidaritetin e treguar, jo vetëm në nivel evropian, por edhe solidaritetin transatlantik, i cili, sipas vlerësimit të tij, është në një nivel që nuk ka ka qenë në vite dhe duhet të nxirret prej andej shpresa për vitin e ardhshëm.

Reklama

Presidenti Pendarovski theksoi se është e nevojshme të ruhet uniteti dhe solidariteti evropian dhe transatlantik edhe pas përfundimit të luftës në Ukrainë, ndërsa nëse të gjithë kthehen në interesat kombëtare, do të jetë e vështirë të mbahet.

Reklama

Ai theksoi se demokracitë duhet të qëndrojnë së bashku dhe të luftojnë për ruajtjen e vlerave demokratike, sepse përkundrazi do të mbizotërojnë regjimet autokratike dhe diktatoriale.

I pyetur për sfidat e sigurisë në Ballkanin Perëndimor, presidenti Pendarovski theksoi se ekzistojnë dy pika të ndjeshme në rajon, Republika Srpska dhe veriu në Republikën e Kosovës, ku tentohet të cenohet integriteti i këtyre vendeve.

Presidenti Pendarovski vlerësoi se një pikë e specifike në arkitekturën e sigurisë evropiane, përveç Ukrainës, është Ballkani Perëndimor dhe kësaj duhet t’i kushtojnë vëmendje NATO dhe BE.

Reklama

Gjëja më e rëndësishme, sipas tij, është ruajtja e unitetit dhe solidaritetit të plotë pas përfundimit të luftës në Ukrainë./Telegrafi/