LAJMI I FUNDIT:

Paraqitet rasti i parë i Gripit të Shpezëve në këtë vit

Paraqitet rasti i parë i Gripit të Shpezëve në këtë vit

Është paraqitur rasti i parë në këtë vit i Gripit të Shpezëve “Avian Influenza” në fshatin Godancë të Shtimes.

Kështu bëhet e ditur në njoftimin për media të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë.

“Pas konfirmimit të prezencës së sëmundjes Gripi i Shpezëve – Avian Influenza në një fermë jo komerciale në Shtime, Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë sot më datë 16.11.2023 ka nxjerrë ‘Vendim’ me nr AUV 01/619 për masat e përgjithshme për kontrollin, parandalimin dhe luftimin e sëmundjes Gripi i Shpezëve-Avian Influenza.

Zona në perimetër 3 km nga ferma në fshatin Godancë, komuna Shtime, shpallet zonë karantine e ndalimit të lëvizjes se shpezëve. Ndërsa zona në perimetër 10 km shpallet zonë nën mbikëqyrje për hulumtim”, thuhet në njoftim.

Siç thuhet në komunikatë, AUV menjëherë ka ndërmarrë masat ekzekutive për parandalim të përhapjes.

“Është bërë asgjësimi i pulave dhe shpezëve tjera në fermën e prekur, dezinfektimi i fermës dhe hapësirave rreth fermës. Ferma është ekonomi familjare (pula të oborrit). Jemi në kontakte me praktikat veterinare, shoqatën fermerëve shpezëtar.

Është urdhëruar ngritja e masave vetëmbrojtëse të bio-sigurisë në ferma. Aktualisht nuk kemi ndonjë rast tjetër të dyshimtë. Rasti është i izoluar është vetëm një fermë e prekur. Sëmundja është prezentë në shumicën e vendeve të BE-së dhe rajon. Në linjë me autoritete e vendeve tjera AUV vendosë masat për parandalim të përhapjes sipas praktikave profesionale ndërkombëtare. Nuk ka asnjë ndalesë sa u përket produkteve të shpezëve”, thuhet në njoftim.

AVUK ka treguar edhe për vendimin dhe masat që zbatohen në territorin e Komunës së Shtimes:

Masat e përgjithshme:

Ndalimin e lëvizjes së shpezëve nga fermat dhe tregtimi i tyre në tregjet e kafshëve – shitblerja e shpezëve;

Vendosja e masave të bio-sigurisë në ferma (vetëkontrolli),

Përcaktimi i zonave të mbrojtura (3 km) dhe gjurmueshmëria e sëmundjes (10 km); dezinfektimi i objektit dhe zonave përreth ku ka shpërthim të sëmundjes;

Njoftimi i rasteve të dyshimta për sëmundjen Gripi i Shpezëve;

Vizita e fermave të dyshuara nga ambulancat veterinare në koordinim me inspektorët veterinar, marrja e mostrave dhe dërgimi në Laboratorin e Ushqimit dhe Veterinarisë

Përcaktimi i lokacioneve për groposjen e shpezëve.

Përjashtimisht nga masat e lartcekura, lejohet lëvizja shpezëve nga fermat e lira nga kjo sëmundje në thertore të licencuara vetëm me pëlqimin e inspektorit veterinar të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë.

Urdhërohen të gjithë menaxheret e tregjeve që nga momenti i hyrjes në fuqi të këtij vendimi të pezullojnë punën në pranimin e shpezëve në hapësirat e tyre.

Obligohet Komuna e Shtimes, Policia e Kosovës, në koordinim dhe  bashkëpunim me AUV-në  të bëjnë mbikëqyrjen e zbatimit të masave.

Vendimi hyn në fuqi sot datë 16.11.2023. /Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
Draft-statuti i Asociacionit, Joseph tregon pikën e mospajtimit me Kurtin

Draft-statuti i Asociacionit, Joseph tregon pikën e mospajtimit me Kurtin

Politikë
Rrëfimi i Demir Limës për Ukshin Hotin: Para se të dilte nga burgu i hoqi flokët vetëm që të solidarizohej me ne

Rrëfimi i Demir Limës për Ukshin Hotin: Para se të dilte nga burgu i hoqi flokët vetëm që të solidarizohej me ne

Lajme
Bislimi pas takimit me Lajçakun: Serbia në vazhdimësi e ka shkelur marrëveshjen në shumicën e neneve të saj

Bislimi pas takimit me Lajçakun: Serbia në vazhdimësi e ka shkelur marrëveshjen në shumicën e neneve të saj

Politikë
Shqipëria dhe Kosova bashkohen në 'Rotary International': Një ditë e rëndësishme për shqiptarët

Shqipëria dhe Kosova bashkohen në 'Rotary International': Një ditë e rëndësishme për shqiptarët

Lajme
Gërvalla: Sejdiu e ktheu LDK-në në degë të PDK-së, degradimi total ndodhi me Mustafën

Gërvalla: Sejdiu e ktheu LDK-në në degë të PDK-së, degradimi total ndodhi me Mustafën

Lajme
Arjeta Puca, sipërmarrësja që prodhoi makinën e parë të blinduar ushtarake në Shqipëri

Arjeta Puca, sipërmarrësja që prodhoi makinën e parë të blinduar ushtarake në Shqipëri

Lajme
Kalo në kategori