Një studim në Australi ka zbuluar se meshkujt mbivlerësojnë se sa tërheqëse është një femër pas një takimi të parë, ndërsa gratë më shpesh nënvlerësojnë bukurinë e burrave.

Rezultatet e publikuara në revistën Evolution and Human Behavior, sugjerojnë se klisheja për “të dashuruarit me shikim të parë” shkon vetëm në një drejtim.

Studimi konfirmon konceptin e “paragjykimit të përshtypjes së parë” si te burrat ashtu edhe te gratë, transmeton KP.

Gjatë një studimi të kryer në Australi, shkencëtarët kërkuan rreth 400 vullnetarë të vlerësonin atraktivitetin e të huajve të seksit të kundërt bazuar në fotografimin e paqartë pa një pasqyrë të qartë në tiparet e fytyrës së tyre, dhe më pas përsëri me një pamje të qartë.

(Foto: Vixen Daily)

“Kur njerëzit kanë vetëm informacion jo të plotë për një partner të mundshëm, ata duhet të nxjerrin përfundime në lidhje me dëshirën e tyre, gjë që çon në gabime të mundshme gjykimi”, vunë në dukje studiuesit.

Studimi shikoi se si njerëzit “balancojnë rreziqet” e gjykimeve të gabuara dhe ndryshimet midis mënyrës se si burrat dhe gratë reagojnë ndaj kësaj pasigurie.

Rezultatet treguan se meshkujt mesatarisht u japin përparësi femrave kur bëhet fjalë për vlerësimin e atraktivitetit, ndërsa e kundërta ishte e vërtetë kur rolet ndërroheshin.

Analiza të mëtejshme sugjeroi se burrat veçanërisht mbivlerësuan atraktivitetin e grave jo tërheqëse (por jo atyre tërheqëse), ndërsa gratë treguan një paragjykim ndaj burrave tërheqës (por jo atyre jotërheqës).