LAJMI I FUNDIT:

Marrëdhëniet e lumtura bazohen në siguri

Marrëdhëniet e lumtura bazohen në siguri

Të rinjtë priren të jenë më të kënaqur me marrëdhëniet e tyre – pavarësisht nga gjatësia e marrëdhënies

Marrëdhëniet janë të ndërlikuara – dhe pandemia shpesh i bën ato edhe më të komplikuara.

Disa u përkulën me njëri -tjetrin për javë të tëra gjatë bllokimeve, të tjerët mezi e panë njëri -tjetrin. Të gjithë janë disi të pasigurt, të tensionuar, nervozë. Partneri juaj gjithashtu mund ta ndiejë këtë. Por nga çfarë varet nëse një partneritet mund t’i mbijetojë kohëve të vështira? Çfarë i bën ata të qëndrueshëm ndaj krizave?

Studiuesit që punojnë me Stephanie Eder nga Universiteti i Vjenës u morën me këtë pyetje.

Gjatë bllokimeve të para, ata përdorën pyetësorë për 313 persona në Austri, Spanjë, Poloni dhe Republikën Çeke. Pjesëmarrësit dhanë informacion në lidhje me marrëdhënien e tyre, karakterin e tyre dhe pyetjen se sa pandemia i kishte prekur ata personalisht. Rezultatet u botuan në revistën “Frontiers in Psychology”.

Ato tregojnë: Faktorët e jashtëm, domethënë sa keq është goditur dikush nga kriza, me sa duket nuk ndikojnë në cilësinë e një partneriteti. Shumë më të rëndësishme janë aspektet psikologjike – mbi të gjitha një i ashtuquajtur “stil i sigurt i lidhjes”.

Njerëzit e lidhur mirë, siç quhen në zhargonin teknik, vazhduan të kenë një marrëdhënie të mirë pavarësisht nga pandemia, sipas psikologut Eder. “Mund të thuash: Për këto çifte ishte sikur të mos kishte fare mbyllje,” tha ai.

Në një intervistë me Standard, shkencëtari shpjegon saktësisht se çfarë përbën një stil lidhjeje të sigurt.

“Njerëzit e lidhur mirë i besojnë partnerit të tyre dhe janë aty për ta kur kanë nevojë për strehë të sigurt. Ata që janë të pasigurt, nga ana tjetër, kanë frikë të mos braktisen, ose kanë probleme të përfshihen me dikë. Situatat e vështira, të tilla si pandemia, gjithashtu kanë më shumë gjasa t’i hedhin ato jashtë kursit. Marrëdhëniet e këtyre njerëzve vuajtën nga bllokimi – edhe koha e gjatë e kaluar me partnerin dhe kontrolli i supozuar mbi të nuk bëri asgjë për ta ndryshuar atë”, shprehet Eder.

Prindërit hedhin themelet për stilin e lidhjes. Në thelb, të gjithë do të lindnin të lidhur në mënyrë të sigurt, shpjegon psikoterapistja Diane Poole Heller në “Süddeutsche Zeitung”.

Nëse, megjithatë, diçka nuk shkon aq mirë në fëmijërinë e hershme, nëse prindërit nuk i plotësojnë nevojat e një foshnje, nuk janë mjaft empatikë, nuk janë mjaft të pranishëm, për shembull sepse ata vetë kanë probleme psikologjike, atëherë mund të lindin çrregullime të lidhjes.

Sipas Heller, çiftet gjithashtu mund të bëjnë shumë për një lidhje të sigurt: flasin me dashuri me njëri -tjetrin, prekin njëri -tjetrin shpesh, krijojnë rituale të përbashkëta, sepse e gjithë kjo krijon afërsi.