Asteroidi Apophis, emëruar sipas një mbreti egjiptian, po fiton shpejtësi në rrugën e tij drejt Tokës dhe mund të godasë në më pak se 48 vjet, sipas vëzhgimeve të reja.

Astronomët e Universitetit të Hawai’i vëzhguan asteroidin duke u afruar me një distancë prej 300 metrash drejt Tokës, i shtyrë nga një lloj rrezatimi i quajtur efekti Yarkovsky, shkruan Metro.co.uk.

Para vëzhgimeve të reja, ky asteroid nuk mendohej se po drejtohej nga Toka, por tani duket e mundur që asteroidi të mund të godasë planetin tonë deri më 12 prill 2068, transmeton Telegrafi.

Nëse trupi qiellor do të përplaset me Tokën, kjo do të shkaktonte një shpërthim të barabartë me të paktën 880 milionë tonë TNT.

Efekti Yarkovsky, i quajtur sipas inxhinierit polak Ivan Yarkovsky, i cili shkroi rreth fenomenit rreth vitit 1900, ndodh kur një ndryshim në temperaturë midis rrezatimit të yllit dhe rrezatimit nga brenda asteroidit, që quhet ‘rrezatim termik jo i njëtrajtshëm’, bën që objekti të fitojë shpejtësi.

Para zbulimit të përshpejtimit të Apophis, ndikimi u tha të ishte i pamundur, por zbulimet e reja sugjerojnë se asteroidi ka një shans të përplaset në Tokë në një përplasje katastrofike.

Tabela e NASA-s mban një numër të objekteve më të rrezikshme që mund të godasin Tokën, dhe Apophis aktualisht është i treti në listë – me një shans 1 në 150,000 për të goditur.

Sidoqoftë, astronomi Dave Tholen, i cili punon në teleskopin Universiteti i Hawai’i që vëzhgoi asteroidin, beson se rreziku është më shumë si 1 në 530,000.

Para përplasjes potencialisht fatale me Tokën në më pak se 50 vjet, Apophis do të kalojë aq afër sa do të jetë e dukshme me sy të lirë.

Të premten, 13 prill 2029, asteroidi i madh do të kalojë përmes një rripi satelitësh komunikimi që rrotullohen rreth Tokës, afërsisht 320 mijë kilometra nga sipërfaqja e Tokës.

Astronomët kanë njohur Apophis për më shumë se 15 vjet, pasi u zbulua në vitin 2004 në Observatorin Kombëtar të Kitt Peak në Arizona. /Telegrafi/