LAJMI I FUNDIT:

Komplimente që mund të lëndojnë: Edhe pse i thoni me qëllimet më të mira, ato nuk do të kuptohen edhe aq mirë

Komplimente që mund të lëndojnë: Edhe pse i thoni me qëllimet më të mira, ato nuk do të kuptohen edhe aq mirë

Komplimentet janë gjeste të mrekullueshme dashamirësie dhe me fjalë lavdëruese mund t’ia ndreqni vërtet ditën dikujt dhe t’i bëni ata të ndihen mirë

Reklama

Megjithatë, është e rëndësishme që komplimentet të përdoren me maturi, sepse nëse nuk thuhen në mënyrën e duhur, mund të lëndojnë ndonjë person.

Telegrafi përcjell katër komplimente që nuk duhet t’u jepni njerëzve të tjerë:

1. “Sa peshë keni humbur”

Këngëtarja Adele ka komentuar së fundmi komentet që ka marrë pasi humbi kilogramët e tepërt. “Dukesh e mrekullueshme, ke humbur kaq shumë peshë”; “Gjithmonë ke pasur tipare të bukura, por dhe tani dukesh shumë mirë” – këto janë vetëm disa nga vlerësimet që këngëtarja mori nga të gjitha anët. Megjithatë, këto fjalë e nxisin një person të pyesë nëse dukej kaq keq më parë, nëse komplimentet që merrte ishin gënjeshtra dhe nëse ai tani vlen më shumë në sytë e tyre vetëm sepse në peshore tregon një numër më të vogël kilogramësh?

Ne nuk e dimë se çfarë ndodh pas dyerve të mbyllura, kështu që nuk është e drejtë të komentojmë – nëse ai ka shtuar apo ka humbur peshë. Nuk kemi asnjë mënyrë për të hamendësuar pse ka një problem me peshën, me çfarë po merret personi kur bëhet fjalë për shëndetin (fizik apo emocional) dhe nuk e dimë se çfarë ndikimi kanë fjalët tek personi që është subjekt i hetimit tonë subjektiv.

2. “Dukesh shumë mirë për moshën tënde”

Një kompliment që është kushtëzuar me kohë. Sikur të keni një datë skadence në ballë, edhe pse me qëllime të mira, ky kompliment e kufizon bukurinë me kalimin e viteve. Nëse dëshironi që personi tjetër të marrë një falënderim të sinqertë nga ju, thjesht thoni se “duken mirë”.

Nëse nuk dini të pranoni komplimente, hulumtimet tregojnë se çfarë flitet për ju
Lexo po ashtu Nëse nuk dini të pranoni komplimente, hulumtimet tregojnë se çfarë flitet për ju

3. “Dukesh më mirë se…”

Çdo kompliment që nis me një krahasim është i kotë. Qoftë nëse e krahason një person me veten tende nga më parë apo e krahason me një person tjetër. Nëse përmend një person tjetër në kompliment, të lë përshtypjen se duhet të përpiqemi shumë dhe të konkurrojmë me të tjerët për t’u pranuar. Një nga emocionet më toksike mund të vërehet në këtë – zilia.

4. “Ke një buzëqeshje kaq të bukur, përdore më shpesh”

Të gjithë kanë ditë të këqija dhe askush nuk duhet ta detyrojë veten të buzëqeshë kur nuk i pëlqen. Nëse nuk dini çfarë të thoni kur dikush e ka të vështirë, pyesni nëse është në rregull ose çfarë mund të bëni për të ndihmuar. /Telegrafi/