Prodhuesi më i madh i makinave në botë ka befasuar sërish botën duke shpallur strategjinë e tij për automjete elektrike.

Asnjëherë nuk është regjistruar më parë që një prodhues të prezantojë 15 risi njëherësh.

Toyota e bëri këtë me ndihmën e Lexus dhe njoftoi se po hynte në betejën për lider në elektromobilitet.

Dhe më e mira nga të gjitha, nga 15 konceptet, vetëm një pjesë e vogël bazohet në modelet ekzistuese, ndërsa shumica janë modele krejtësisht të reja në platformën e-TNGA.

Akio Toyoda vuri në dukje se Toyota po shkon në dy drejtime, ku i pari është në drejtim të automjeteve me emetim të reduktuar të gazeve serrë si hibridet, dhe i dyti ekskluzivisht automjeteve me emetim zero.

Reklama

Drejtimi i fundit do të jetë kryesori.

Reklama

Toyota ka njoftuar gamën e saj bZ (përtej Zero) e cila sjell modele të serive të mëdha me një çmim të volitshëm. Këto janë bZ4X dhe katër koncepte të tjera duke përfshirë disa crossover dhe rivalin e ardhshëm Tesla Model 3.

Dhe Lexus ka atutë e tij. Ai do të kalojë në energji elektrike deri në vitin 2035 dhe deri më tani mund të shohim LF-Z, por edhe modelin sportiv si pasardhës të LF-A me rreze 700 km dhe përshpejtimin në 100 km/h për më pak se 2 sekonda. Ka edhe dy koncepte të tjera, modeli SUV dhe ai i konvertueshëm.

Reklama

Së fundi, ka automjete komerciale Toyota. Ato përfshijnë një gamë të gjerë, nga një autobus autonom, tek një kamion dhe një version elektrik i FJ Cruiser.

Reklama

Gjithçka që shihet ka të ngjarë të hyjë në prodhim si pjesë e një strategjie për të nxjerrë 30 modele elektrike deri në vitin 2030 dhe për të kapur shitjet e 3.5 milionë automjeteve të tilla.

Deri në vitin 2030, Lexus do të jetë një markë elektrike në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Kinë me synimin për të shitur një milion automjete elektrike.

Oferta e Lexus do të jetë 100% elektrike nga viti 2035. Dhe për të realizuar gjithçka, Toyota do të investojë 17.6 miliardë dollarë në prodhimin e baterive deri në vitin 2030. /Telegrafi/

Reklama