iPhone, Samsung dhe Android—ju keni provuar më të mirën, por a keni dëgjuar për pjesën tjetër?

Koreja e Veriut ka telefonat inteligjentë të saj të ndërtuar me porosi për të ndihmuar në mbajtjen e qytetarëve të Mbretërisë Hermite të përditësuar – por jo shumë, pasi nuk ka internet.

Megjithatë, telefonat inteligjentë të Koresë së Veriut (të quajtur “telefonat me prekje” në vend) mund të jenë më ekskluzivët në botë dhe përfshijnë disa aplikacione të veçanta, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

Modeli i parë vendas, Arirang 171, u lavdërua nga lideri Kim Jong-Un për ‘pikselët e tij të lartë’ dhe teknologjinë e tij të fundit.

Sipas një zhvilluesi danez të softuerit, i cili kontrabandoi një nga telefonat jashtë vendit të izoluar në vitin 2018, telefoni Arirang është i mbushur plot me veçori, duke përfshirë Bluetooth, lidhjen 3G, një kamerë dhe një slot microSD.

Christian Budde Jensen tha se megjithëse nuk ka qasje në internet ose WiFi, telefoni inteligjent numër një i Koresë së Veriut vjen i mbushur plot me lojëra.

Jensen mendon se është një telefon gjenerik Android që ka të instaluar softuer special të Koresë së Veriut.

Ai tha se ishte ‘i impresionuar’ me atë se sa ‘e vështirë’ ishte përdorimi me teknologjinë e huaj.

“Ndërsa munda të bëja një lidhje me një kompjuter përmes Bluetooth, nuk munda të shkëmbeja me sukses asnjë informacion”, ka thënë ai, përcjell Telegrafi.

“Kur futja një kartë SIM, telefoni thjesht fikej”.

Megjithatë, telefoni vjen me një bonus shtesë: një video propagandistike 500 MB që zë afërsisht 25% të kapacitetit të ruajtjes së telefonit prej 2 GB.

Që nga lëshimi i Arirang, Koreja e Veriut ka lëshuar një numër celularësh të tjerë.

Telefoni kryesor ‘Pyongyang’ ka disa veçori që do të prisnim në pjesën tjetër të botës, të tilla si njohja e fytyrës, kamera më të mira dhe madje edhe veçori të realitetit të shtuar.

Më e mira nga të gjitha, telefonat inteligjentë të Koresë së Veriut vijnë me një modalitet ‘të koduar’ për t’ju dhënë privatësi shtesë për mesazhet tuaja. /Telegrafi/