Maqedonia e Veriut e ka mbajtur konferencën e parë ndërqeveritare me BE-në, me çka edhe zyrtarisht i ka filluar negociatat për anëtarësim në Union.

Pas konferencës së parë ndërqeveritare, Komisioni Evropian menjëherë e ka filluar edhe procesin e skriningut, i cili përmban 35 kapituj. Telegrafi Maqedoni do t’iu informojë për përmbajtjen e secilit kapitull nëpër të cilët duhet të kalojë Maqedonia e Veriut.

Kapitulli 19-të: Politikat sociale dhe punësimi

Ky kapitull përfshin standarde minimale në drejtim të drejtësisë, barazisë, shëndetësisë dhe sigurisë në punë dhe ligji për mbrojtje ndaj diskriminimin. Shtetet që kanë qëllim anëtarësimin duhet të marrin pjesë në dialogun shoqëror në nivel të shteteve anëtare, të cilat e kanë të kryer këtë praktikë. Fondi Evropian social është mjeti i cili do të mbështes të gjithë këtë proces për të sjellë në një vijë edhe politikat sociale të shteteve që mëtojnë anëtarësimin. Ky kapitull lidhet ngushtë edhe me kapitullin 22 që është për politikat shtetërore në drejtësi dhe garancë për punësim.

Reklama
Reklama
Çka është procesi i skriningut dhe çka do të thotë për Maqedoninë Çka është procesi i skriningut dhe çka do të thotë për Maqedoninë

Ndryshe, përveç kapitujve të BE-së, Maqedonia e Veriut ka nënshkruar edhe protokoll me Bullgarinë, i cili përmban gjithashtu disa rekomandime dhe detyrime, të cilat duhet të plotësohen nga të dy shtetet, për të mos pasur pengesa në anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE./Telegrafi/