Maqedonia e Veriut e ka mbajtur konferencën e parë ndërqeveritare me BE-në, me çka edhe zyrtarisht i ka filluar negociatat për anëtarësim në Union.

Pas konferencës së parë ndërqeveritare, Komisioni Evropian menjëherë e ka filluar edhe procesin e skriningut, i cili përmban 35 kapituj. Telegrafi Maqedoni do t’iu informojë për përmbajtjen e secilit kapitull nëpër të cilët duhet të kalojë Maqedonia e Veriut.

Kapitulli i 15-të: Energjia

Ky kapitull do të duhet të rregullojë në Maqedoni problemin me monopolizimin e tregut në Maqedoni pasi në mënyrë të prerë kërkon konkurrencë në treg, siguri në shërbim dhe mbrojtje të konsumatorëve dhe ambientit. Gjithashtu, pas procesit të skriningut duhet të rregullohet edhe problemi me ndihmën shtetërore në promovimin e energjisë efikase natyrale. Energjia nukleare dhe siguria për energji nukleare gjithashtu janë procese që duhet t’i sigurojë Maqedonia pas harmonizimit të ligjeve me BE-në.

Reklama
Reklama
Çka është procesi i skriningut dhe çka do të thotë për Maqedoninë Çka është procesi i skriningut dhe çka do të thotë për Maqedoninë

Ndryshe, përveç kapitujve të BE-së, Maqedonia e Veriut ka nënshkruar edhe protokoll me Bullgarinë, i cili përmban gjithashtu disa rekomandime dhe detyrime, të cilat duhet të plotësohen nga të dy shtetet, për të mos pasur pengesa në anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE./Telegrafi/