Bashkimi Evropian t’i ndihmojë Greqisë për ta zbrazur kampin në Idomeni, kërkoi presidenti i Maqedonisë Gjorge Ivanov në një intervistë për televizion grek Mega, pas incidentit të së dielës në kufirin jugor dhe tentimin e grupit të madh të migrantëve me dhunë të hyjnë në Maqedoni, transmeton Telegrafi Maqedoni.

“Institucionet e Maqedonisë e ndërmorën gjithë atë që duhej të merret nga institucionet greke që të pengohet tentimi për hyrje masive të emigrantëve në territorin tonë. Kështu që i bëjmë thirrje BE-së që t’i ndihmojë Greqisë për ta zbrazur kampin në Idomeni prej ku vijnë kohëve të fundit të gjitha tentimet e paligjshme për kalim në territorin tonë dhe përgjatë korridorit i cili është mbyllur me vendim të Brukselit. Deri sa të ekzistojë ky vendim, ne do ta respektojmë dhe nuk do të lejojmë kalim të paligjshëm në territorin tonë. Nuk i ngjan një vendit-anëtar në BE dhe NATO, vend i cili ka marrë pjesë në bartjen e këtij vendimi për mbylljen e korridorit, të mos e respektojë këtë vendim dhe të lejojë të rrezikohet territori i shtetit të saj fqinj me kalim të ligjshëm të migrantëve”, deklaroi presidenti Ivanov.

Theksoi se nga pala greke nuk ka pasur kurrfarë informacioni për ndodhitë në Idomeni dhe mundësi për incident. /Telegrafi/

 

//

Интервју на претседателот Иванов за грчката телевизија МегаИнтервју на претседателот Иванов за грчката телевизија МегаМега ТВ: Во Грција постои впечаток во јавното мислење дека институциите на Скопје поминаа на грчка територија. Кои се Вашите информации?ПРМ Иванов: Македонските институции го преземаа сето она што требаше да биде преземено од грчките институции за да се спречи обид за масовно влегување на мигранти на наша територија.Така што ја повикувам ЕУ да и помогне на Грција да го испразни кампот во Идомени од каде доаѓаат во последно време сите илегални обиди за поминување на наша територија и долж коридорот кој е затворен со одлука на Брисел. Се дури постои таа одлука, ние ќе ја почитуваме и нема да дозволиме илегален премин на наша територија.Не доликува на земја – членка на ЕУ и НАТО, земја која учествувала во носењето на оваа одлука за затворање на коридорот, да не ја почитува таа одлука и да дозволува да се загрозува територијата на нејзина соседна држава со илегално минување на мигранти. Мега ТВ: Постоеше ли координација на полицијата на Скопје со грчките институции?ПРМ Иванов: Воопшто не постоеше никаква координација нити пак информирање за сето она што се случуваше во кампот Идомени. Доколку ги имавме ние информациите можеше да се превенира и да се превземат активности да не дојде до овој инцидент. Слична е состојбата и со другите институции кои не ги разменуваат информациите кои се неопходни за да се спроведе одлуката која е донесена во Брисел на Европскиот совет, за затворање на Балканскиот коридор.Мега ТВ: Ве загрижува ли тоа што поради насилната ситуација на границата, можеби и поради несреќен случај, да имаме непријатен развој на настаните?ПРМ Иванов: Ние веќе имавме несреќен случај на 14 март кога имаше исто така, ваков обид за насилнa илегална миграција на наша територија. Тогаш, да ве потсетам, имаше три жртви кои се удавија во реката од надојдените дождови. Но, од прогласувањето на кризна состојба до денес, ние имаме стотина повредени припадници на безбедносни сили, од инциденти кои се случуваат од грчка територија на наша територија.Но, исто така имаме и оштетување на средствата и опремата на нашите безбедносни сили, како и оштетување на имотот на граѓаните и на државата. Мега ТВ: Во колку часот грчката страна го достави демаршот до министерството за надворешни работи на Скопје? Каква наредба дадовте, каков одговор да и се даде на грчката Влада?ПРМ Иванов: Грчкото Министерство за надворешни работи наместо да праќа демарши требаше да не извести за сето она што се случува со денови во кампот Идомени, од страна на таканаречени волонтери – лица кои го организираа сево ова и делеа летоци на арапски јазик и вршеа подготовка за насилно влегување на наша територија. Нашето Министерство за надворешни работи ги извести сите земји долж балканската рута и членките на Европската унија за сето она што се случуваше за време на инцидентот, затоа што се е снимено и се е документирано. Но, освен тоа припадниците на полицијата на земјите- членки на ЕУ кои и помагаат на нашата полиција ги известија своите земји за сите детали од овој инцидент. Мега ТВ: Како ќе го карактеризирате нивото на билатералните односи? Сметате дека бегалската криза предизвика повеќе проблеми или претставува добра можност за вас за да преговарате подобро за интеграција во ЕУ и НАТО?ПРМ Иванов: Бегалската криза беше можност односите меѓу Македонија и Грција да бидат на многу повисоко ниво бидејќи се справуваме со предизвик кој ги засега и двете држави. Но, таа можност од грчка страна беше испуштена.Иако се уште постои време. Таканаречените мерки за градење доверба се градат на конкретни активности и настани, а не само на бирократски мерки и активности кои се најавуваат.Што се однесува на нашето членство во НАТО и Европска унија можам да кажам дека Македонија се што беше потребно за да биде членка на НАТО го исполни во 2008 година кога Грција не блокираше, а се што беше потребно за да ги почнеме преговорите со Европска унија ние го постигнавме уште во 2009 година кога го добивме првиот позитивен извештај и препораката да ги почнеме преговорите.Така што, што се однесува за Македонија и обврските коишто би требало да ги исполни Македонија, Македонија ги има направено. Сега е на потег НАТО и Европската унија да ги исполнат обврските кои ги имаат кон Македонија.

Posted by ЃОРГЕ ИВАНОВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА on Monday, April 11, 2016