LAJMI I FUNDIT:

Fondi Monetar jep disa rekomandime se si mund të intensifikohet lufta kundër pastrimit të parave

Fondi Monetar jep disa rekomandime se si mund të intensifikohet lufta kundër pastrimit të parave

Zyrtarët e korruptuar, mashtrimet me taksat dhe mbështetësit financiarë të terrorizmit kanë një gjë të përbashkët – shpesh shfrytëzojnë dobësitë në sistemet financiare për të lehtësuar krimet e tyre.

Pastrimi i parave dhe financimi i terrorizmit mund të kërcënojnë stabilitetin ekonomik dhe financiar të një vendi gjatë financimit të akteve të dhunshme dhe të paligjshme. Kjo është arsyeja pse shumë qeveri kanë rritur luftën kundër praktikave të tilla, të ndihmuar nga institucionet ndërkombëtare.

Masat kundër pastrimit të parave janë të dizajnuara për të parandaluar keqpërdorimin e sistemit financiar. Ato bëjnë thirrje për zbulimin, raportimin, konfiskimin e flukseve të dyshimta financiare dhe sanksionimin e kriminelëve.

Për pothuajse dy dekada organizatat ndërkombëtare dhe jo vetëm, janë përpjekur jo vetëm në ndërgjegjësimin ndaj përqasjeve të tilla kriminale në sistemet financiare, por gjithashtu edhe në hapat konkretë që rekomandohen të ndërmerren. Kështu me qëllim sigurimin e sistemeve financiare dhe mbështetjen e një rritjeje ekonomike pa u keqpërdorur, FMN rekomandon disa masa se ku theksi duhet të përqendrohet.

Së pari, vendet të intensifikojnë luftën kundër korrupsionit dhe evazionit fiskal. Sipas analizave theksohet qartë se korrupsioni sistematik mund të dëmtojë seriozisht aftësinë e një vendi për të ofruar rritje të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse. Evazioni fiskal në shkallë të gjerë është gjithashtu problematik, sepse zakonisht do të thotë më pak investime në shëndetësi, arsim dhe shërbime të tjera publike. Kjo gjithashtu nënkupton pabarazi më të lartë ekonomike, sepse ata që kanë më tepër nevojë, preken nga shpenzime më të ulëta sociale. Masat kundër pastrimit të parave dhe evazionit fiskal mund të ndihmojnë në thyerjen e këtij cikli të egër ekonomik. Një shembull i mirë është Greqia, ku forcimi i kuadrit të AML-së, me ndihmën e FMN-së, ndihmoi konfiskimin e qindra milionave në të ardhura nga krimet tatimore.

Së dyti, duhet të promovohen mënyra më efektive për të luftuar financimin e terrorizmit. Kjo nënkupton ndërtimin e përvojave për të zhvilluar një kornizë për zbatimin e sanksioneve financiare të synuara. Por kjo nuk është e mjaftueshme! Qeveritë duhet të shfrytëzojnë gjithnjë e më shumë fuqinë e teknologjisë financiare. Vërtet Fintech, ose aplikimi i teknologjisë në sistemet financiare mund të keqpërdoret – duke përfshirë për shembull çështjet e privatësisë dhe anonimitetin, por ai gjithashtu mund të jetë një mjet i fuqishëm për të forcuar mbrojtjen kundër financimit të terrorizmit. Mjetet teknologjike mund të ndihmojnë në zbulimin e modeleve të flukseve të dyshimta financiare, duke përfshirë madje edhe transaksionet shumë të vogla.

Së treti, ekonomitë e vogla dhe të brishta duhet të ndihmohen të kenë akses në shërbimet bankare korrespondente që i lidhin ato me sistemin financiar global. Hulumtimet e reja tregojnë se marrëdhëniet korrespondente-bankare në të vërtetë kanë qenë nën presion në shumë rajone mes 2011 dhe 2016.

Në fakt, çështje ka shumë dimensione, duke përfshirë rregullatorët, industrinë financiare dhe vetë vendet e prekura. Përgjigja më e mirë është promovimi i përpjekjeve të përbashkëta nga të gjitha palët e interesuara.

Megjithatë para së gjithash, nevojitet një bashkëpunim më i madh ndërkombëtar, në mënyrë që në të gjitha vendet të mund të kontrollojnë dhe ulin nivelin e korrupsionit, evazionit fiskal dhe përjashtimit financiar. Natyrisht, kjo është një detyrë e pafundme sepse kriminelët priren të jenë shumë të motivuar dhe madje edhe shumë të kualifikuar. Por bashkërendimi i operacioneve dhe bashkëpunimi i shtuar do e bënte rritjen gjithëpërfshirëse dhe shumë produktive. /Telegrafi/


Në trend Ekonomi

Më shumë
Bitcoin drejt thyerjes së rekordit të çmimit - sa ka arritur vlerën sot në treg

Bitcoin drejt thyerjes së rekordit të çmimit - sa ka arritur vlerën sot në treg

Botë
Prishtina G Talks me Grida Duma në Klan Arena

Prishtina G Talks me Grida Duma në Klan Arena

Ekonomi
Merrni frymën e detit dhe pishave në 'Holiday In 2' - shtëpia juaj në bregdetin Adriatik

Merrni frymën e detit dhe pishave në 'Holiday In 2' - shtëpia juaj në bregdetin Adriatik

Edil Project
Armani Exchange sjell konceptin e ri te dyqanit në Albi Mall Gjilan!

Armani Exchange sjell konceptin e ri te dyqanit në Albi Mall Gjilan!

Albi Mall
DevCon - konferenca ndërkombëtare për komunitetin e teknologjisë që do ndodh me 2 mars në FIEK, Prishtinë

DevCon - konferenca ndërkombëtare për komunitetin e teknologjisë që do ndodh me 2 mars në FIEK, Prishtinë

DevCon
Përkushtimi ndaj pacientëve - historia e suksesit të KosovaMed në kujdesin paliativ sipas modelit gjerman

Përkushtimi ndaj pacientëve - historia e suksesit të KosovaMed në kujdesin paliativ sipas modelit gjerman

KosovaMed Healthcare
Kalo në kategori