Filmi “Zana” nga regjisorja Antoneta Kastrati, që së fundmi u bë edhe një sukses ndërkombëtar, duke u bërë edhe kandidatura e Kosovës për çmimin Oskar, në kategorinë për filmin më të mire të huaj, do fillojë shfaqjen për publikun me datën 21 shtator.

Filmi tregon historinë e Lumës, e cila e përndjekur nga e kaluara e saj dhe nga presioni i familjes për të kërkuar shërim mistik për infertilitetin e saj, kërkon të pajtojë pritjet e nënës së saj me trashëgiminë e errët të përvojave të luftës.

Zana, është në fakt një krijim shumë personal i regjisores Kastrati, e cila humbi të ëmën dhe motrën e saj në luftën e fundit të Kosovës, luftë kjo që morri jetën e më shumë se 10,000 njerzve dhe detyroi zhvendosjen e rreth 1 milionë banorëve tjerë. Pas luftës, Antoneta studio gazetari, ku më pas u morr me krijimin e dokumentarëve të ndryshëm për jetën e njerzve të prekur drejtëpërdrejt nga lufta.

“ Ajo që më tërhoqi shumë në krijimin e këtij filmi ishte fakti se si lufta i hiqte të gjitha aftësitë e prindërve për kujdesin ndaj fëmijëve të tyre, diçka që unë si nënë, nuk mund ta pranoj. “

Filmi, pas shfaqjes në Toronto, dhe sukseseve atje, ku u prit shumë mire nga publiku i huaj, një publik që personalisht nuk është përballur me ato trauma, arrin edhe në kinematë tona, duke filluar shfaqjen për publikun me datën 21 shtator.

Oraret për ta shikuar filmin “Zana” mund ti gjeni duke klikuar këtu.