LAJMI I FUNDIT:

Evropës i kërkohet që të përgatitet për luhatshmërinë e çmimeve në tregjet e gazit

Evropës i kërkohet që të përgatitet për luhatshmërinë e çmimeve në tregjet e gazit

Analistët e energjisë po paralajmërojnë për më shumë paqëndrueshmëri në tregun e gazit dhe çmime më të larta ndërsa Evropa garon për t’u përgatitur për një tjetër sezon ngrohjeje dimërore.

Tregjet evropiane të gazit kanë qenë vazhdimisht të luhatshme muajt e fundit, për shkak të nxehtësisë ekstreme, mirëmbajtjes në impiantet e gazit dhe së fundmi veprimit industrial në objektet kryesore të gazit natyror të lëngshëm (LNG) në Australi.

Aktualisht, nuk janë planifikuar bisedime të mëtejshme për të zgjidhur mosmarrëveshjen, duke përkeqësuar frikën se një ndalesë e zgjatur e prodhimit do të shtrydhte furnizimet botërore. Australia është një lojtar kryesor në tregun botëror të LNG-së dhe megjithëse shumica e eksporteve të saj janë të destinuara për Japoninë, Kinën dhe Korenë e Jugut, ndërprerja nga grevat ka të ngjarë të rezultojë në konkurrencën e Azisë dhe Evropës për LNG-në nga furnizuesit e tjerë.

Çmimi i muajit të parë të gazit në qendrën Holandeze të Transferimit të Titullit (TTF), u tregtua 7 për qind më e lartë apo 36.95 euro për MWh.

BE-ja arriti objektivin e saj për të mbushur objektet e depozitimit të gazit në një kapacitet 90 për qind afërsisht dy muaj e gjysmë përpara afatit të saj të 1 nëntorit. Ai e lë bllokun në një pozicion relativisht të fortë për të përballuar kërkesat e sezonit të ardhshëm të ngrohjes dimërore. Të dhënat më të fundit të përpiluara nga grupi i industrisë Gas Infrastructure Europe tregojnë se nivelet e përgjithshme të ruajtjes së BE-së janë mesatarisht rreth 94 për qind të plota.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) ka paralajmëruar se edhe vendet e magazinimit të plotë nuk janë “asnjë garanci” ndaj kushteve të tregut gjatë dimrit. Paralajmërimi i IEA-së vjen ndërsa blloku 27-vendesh vazhdon të heqë dorë nga eksportet ruse të karburanteve fosile pas pushtimit në shkallë të plotë të Ukrainës nga Kremlini.

Po ashtu, analistët thanë se kushtet e paqëndrueshme të tregut ka të ngjarë t’i mbajnë tregtarët të ndihen të shqetësuar, disa besojnë se grevat në Australi janë e vetmja gjë që ka të ngjarë të mbajë çmimet në rritje në muajt në vijim. /Telegrafi/